nieuws

Demonstranten gaan verzetsspray Wilders inzamelen in Spijkenisse

Als een soort tegenactie willen demonstranten zaterdag de verzetsspray van Geert Wilders in ontvangst nemen en verzamelen. De PVV-leider komt die dag naar Spijkenisse en wil de spray dan aan het publiek op de Markt uitdelen 'tegen islamitische testosteronbommen'.
Kim van de Kant uit Spijkenisse is één van de organisatoren van de actie tegen Wilders, waarvoor
wordt opgeroepen. "Wij zijn het zat dat Spijkenisse bekend staat als een PVV-bolwerk. Iedere keer komt Wilders langs. We willen nu ook eens laten zien dat niet iedereen een fan is van Wilders."
Zoveel mogelijk
De bedoeling is dat een aantal mensen vriendelijk de spray van Wilders in ontvangst neemt. "We lopen gewoon tussen de mensen door. Je zult ons niet zien, maar we zijn er wel. We gaan proberen zoveel mogelijk verzetsspray te verzamelen."
Van de Kant heeft nog geen idee wat voor soort spray het is. "Op zich hebben we ook helemaal niets tegen de spray. Het gaat om de reden dat die man het nu uitdeelt. Islamitische testosteronbommen slaat op iedereen die moslim is. Dat vinden wij belangrijk."
Geheim
Wat er met de verzamelde sprays gaat gebeuren, wordt nog even geheim gehouden. "Als we dat nu gaan vertellen, dan is de actie weg. We gaan in ieder geval niet Wilders zelf ermee belagen. Dat kunnen we gewoon niet maken. We gaan ons niet verlagen tot zo’n niveau. We zijn er wel, maar niemand zal last van ons hebben."
AFA-demonstratie
Wat mogelijk wel een probleem kan zijn, is dat de antifascisten van AFA door het hele land hebben opgeroepen zaterdag naar Spijkenisse te komen. "Dat maakt het voor ons allemaal een beetje spannend", zegt Van de Kant. "Laten we hopen dat de AFA ook op de hoogte is van onze actie. We hopen dan ook dat zij zich gewoon gedragen en geen clash veroorzaken."
De oproep op Facebook heeft tot nog toe nog maar enkele tientallen aanmeldingen opgeleverd, maar dat vindt Van de Kant niet vreemd. "Demonstreren tegen Wilders levert voor sommige mensen altijd een drempel op. Maar niemand kan zien wie er meedoet en wie niet. We hebben ook geen honderd sprays nodig, al zou dat wel leuk zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl