nieuws

Bade (4) op zoek naar zeldzame stamcellen

Vier jaar oud is ze pas, Bade Cakir. Het meisje van Turkse komaf heeft een zeldzame vorm van leukemie. Omdat de ziekte met chemokuren niet goed te behandelen is, zijn de ouders van de Barendrechtse op zoek naar Turkse stamcellen.
In de zomer van 2015 werd Bade vlak na haar vierde verjaardag ziek. Artsen constateerden acute lymfatische leukemie. "Het is een vorm die heel zeldzaam is", vertelt vader Muhammet. "We begonnen de behandeling met chemokuren die in eerste instantie goed aansloegen."
De familie van Bade kon haar geluk niet op, maar na een tijdje sloeg het noodlot wederom toe. Er ontstonden problemen toen Bade infecties kreeg door de chemokuren. Er zat niets anders op dan de behandelingen stopzetten.
Andere behandeling
In oktober kreeg de familie Cakir het bericht van hun arts in het Erasmus MC in Rotterdam dat de chemokuren definitief niet meer zouden werken. "We moesten op zoek naar stamcellen om de leukemie te kunnen behandelen."
In eerste instantie werd gekeken of een familielid een geschikte stamceldonor was, maar dat bleek niet het geval. "De stamcellen van bijvoorbeeld haar broers matchen niet met het dna van Bade."
Zoeken in Turkije
Geschikte stamcellen voor de jonge Bade blijken niet makkelijk te vinden. "De kans op geschikte stamcellen is 1 op 50.000. Dan moet het in het geval van onze dochter ook een Turks persoon zijn, omdat die genetisch gezien de grootste kans hebben op een match. We hebben in eerste instantie daarom gezocht in Turkije."
Ook via televisieshows in Turkije en Duitsland probeerden de ouders van Bade mensen te vinden die hen wilden helpen. "Er kwamen heel veel donoren binnen", vertelt vader Muhammet, maar niemand was een goede match.
"Ons dochtertje was altijd zo'n energiek, levenslustig meisje", aldus haar vader. "We kunnen ons nu nauwelijks meer voorstellen hoe ze altijd liep te lachen, te rennen en te spelen. Terwijl het nog maar zo kort geleden is."
Niet alleen voor ons
De familie en de behandelend arts van het Erasmus MC zijn inmiddels in Nederland aan het zoeken naar een geschikte donor voor Bade. Eind maart moet Bades behandeling beginnen. Voor die tijd moet er dus een stamceldonor zijn gevonden.
"Het is belangrijk om dit te doen. Niet alleen voor Bade, maar ook voor andere mensen. Aandacht is altijd goed en het is belangrijk dat mensen doneren."
Mensen die willen helpen kunnen terecht bij de Stamceldonorbank.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl