nieuws

Wilders deelt 'verzetsspray' uit in Spijkenisse

Geert Wilders heeft zaterdag 'verzetsspray' uitgedeeld in Spijkenisse. Daarmee kunnen vrouwen zich verdedigen tegen aanvallen van ''islamitische testosteronbommen'', zegt de PVV-leider.
De verzetsspray is blauwe verf uit een klein spuitbusje. De gedachte is dat een vrouw die wordt belaagd haar aanvaller ermee in het gezicht kan spuiten. Het is een legaal alternatief voor de in Nederland verboden pepperspray.

Grote drukte

Wilders' bezoek aan Spijkenisse zorgde voor grote drukte op de Markt. Aanhangers, bewakers, pers en politiemensen krioelden om de PVV-leider heen.
Een kleine groep demonstranten maakte duidelijk zich niet te kunnen vinden in Wilders' plotselinge aandacht voor geweld tegen vrouwen. "Wilders racist, geen feminist", riepen ze. De betogers kregen op hun beurt boze reacties van enkele omstanders. "Jullie willen verkracht worden'', schreeuwde een man.
Wilders zelf erkende overigens dat niet alle asielzoekers aanranders of verkrachters zijn. Hij bleef wel bij zijn uitspraak over ''testosteronbommen''.

Keulen

Aanleiding voor Wilders' actie zijn de vele aanrandingen in Duitse steden tijdens de nieuwjaarsnacht. Vooral voor het station van Keulen werden in de nieuwjaarsnacht massaal vrouwen aangevallen, aangerand en beroofd door groepjes mannen van buitenlandse afkomst. Waarschijnlijk was een aanzienlijk deel van de daders asielzoeker.
In Nederland hebben dergelijke onlusten zich niet voorgedaan. Volgens de PVV-leider is het risico hier echter net zo groot. Hij pleitte afgelopen week in de Tweede Kamer voor het preventief opsluiten van alle islamitische mannelijke asielzoekers.
Andere partijen reageerden afwijzend op het idee. "Serieuze voorstellen om daders harder aan te pakken steun ik. Helaas blijft Wilders opnieuw hangen in een tirade die alleen maar bedoeld is om angst aan te jagen en verdeeldheid te zaaien", zei bijvoorbeeld plaatsvervangend fractievoorzitter van de PvdA Attje Kuiken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl