nieuws

Busreizen naar azc's voor inwoners Beverwaard

Busreisjes naar asielzoekerscentra, een bewonerscommissie en informatiebijeenkomsten: inwoners van de Beverwaard worden volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb op allerlei manieren betrokken bij de komst van het azc in de wijk.
De aanleg van het complex
Niet iedereen is daar blij mee. Sommige omwonenden hebben gemengde gevoelens over de komst van de vluchtelingen, erkent ook Aboutaleb.
De gemeente onderneemt van alles om de scepsis weg te nemen. Zo gaat een aantal omwonenden binnenkort met de bus naar een asielzoekerscentrum in Nederland, om daar een kijkje te nemen. Daar gaan ze praten met de politie en de gemeente.
Ook komt er een bewonerscommissie om de aanleg van het azc te begeleiden. ''Zij gaan van dichtbij meekijken naar de bouw, de inrichting en de activiteiten later'', vertelt Aboutaleb. Ook komen er kleinschalige informatiebijeenkomsten voor wijkbewoners.

Minima

Het blijft afwachten op de plannen effect oogsten. Zo klagen sommige critici dat vluchtelingen kunnen rekenen op meer hulp van de overheid dan de minima. Aboutaleb ontkent dat: ''Het is niet waar dat asielzoekers meer krijgen dan onze eigen mensen.''
''Een asielzoeker krijgt 52 euro in de week om boodschappen te doen'', rekent de burgemeester voor. ''Een gemiddeld gezin in de bijstand heeft ongeveer 1600 tot 1700 euro in de maand te besteden.'' Het is niet het enige verhaal dat hij wil ontkrachten.
Aanrandingen
Zo ergert de burgemeester zich ook aan mensen die na de aanrandingen in Keulen met een beschuldigende vinger wijzen naar alle vluchtelingen. ''Het is onheus om alle asielzoekers weg te zetten als potentiële verkrachters'', vindt hij.
Er zouden in Nederland nog geen gevallen bekend zijn van verkrachtingen door asielzoekers. ''Maar zedenmisdrijven komen in alle samenlevingen voor. Het zou mij verrassen als dat bij de Syriërs niet het geval is.''

Voor- en tegenstanders

Hoewel de emoties in discussies over asielzoekerscentra soms hoog oplopen, blikt Aboutaleb tevreden terug op ontmoetingen met voor- en tegenstanders in de Beverwaard. ''Er zijn nu geen fluitconcerten. Het zijn hele zindelijke gesprekken aan een tafel.''
''Iemand zei na een afloop een keer tegen me: ik blijf het volstrekt met u oneens. Maar het is goed dat u hier bent om antwoorden te geven. Zo'n burgemeester met ballen, daar hou ik van'', herinnert Aboutaleb zich.
Emotie
Toch is de emotie nooit ver weg. Een andere man toonde de burgemeester de onderscheiding van zijn vader uit de Tweede Wereldoorlog. ''Hij zei: voor de drager van deze medaille wil ik straks vrijwilliger zijn in dit asielzoekerscentrum.''
Een eerdere discussie over de komst van het centrum liep nog volledig uit de hand. Op de informatie-avond braken eind vorig jaar rellen uit. Aboutaleb vermoedt dat voorstanders van het azc zich soms te geïntimideerd voelen om zich publiekelijk uit te spreken.
Hij verwijst naar een vergadering in Steenbergen. Het publiek scandeerde daar leuzen als 'daar moet een piemel in' toen een vrouw zich uitspraak voor de komst van een azc. Aboutaleb: ''Ik snap goed dat mensen die steun zouden geven op zo'n avond zwijgen.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl