nieuws

Maquette uit 1955 herbouwd in Museum Rotterdam

In het nieuwe Museum Rotterdam wordt een gigantische maquette uit 1955 opnieuw tentoongesteld. Met hulp van de TU Delft is het bouwplan voor de Alexanderpolder geheel gereconstrueerd.
De maquette lag jarenlang opgeslagen in het depot van het Museum Rotterdam. Nu het museum een nieuw onderkomen krijgt in het nieuwe Timmerhuis, wordt de maquette opnieuw opgebouwd.
"Dat was een gigantische puzzel", zegt Peter Koorstra van de TU Delft. "Er waren tienduizenden onderdelen: huizen, flats, kerken... Maar een complete plattegrond was er niet. Het heeft veel tijd gekost om uit te zoeken hoe alles precies moet worden opgesteld."
De maquette is ontworpen voor de Nationale Energie Manifestatie die in 1955 in Rotterdam werd gehouden. Hij geeft een goed beeld van hoe architecten in die tijd dachten over de wederopbouw van Rotterdam. "Veel groen, rust en ruimte", zegt Koorstra.
Feyenoordstadion
De oorspronkelijke maquette bevatte zelfs een miniatuur van een nieuw Feyenoordstadion. "Die kunnen we helaas niet laten zien, omdat het oorspronkelijke ontwerp 15 bij 15 meter was. Die ruimte hebben we hier niet."
Het stadion is ook nooit daadwerkelijk gebouwd, maar dat geldt voor de meeste gebouwen en huizen op het plan. En volgens Koorstra is dat misschien maar beter ook.
"Als we het plan voor de Alexanderpolder nu bekijken, heeft het toch een wat Oostblok-achtige uitstraling. Al kort nadat de maquette was gemaakt, veranderden de inzichten weer van hoe een prettige woonwijk eruit moet zien."
Het nieuwe Museum Rotterdam gaat op zaterdag 6 februari open. Dan is de gerestaureerde maquette voor iedereen te zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl