nieuws

Rotterdam wil meer toezicht vooraf op PGB-instellingen

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge wil een systematischer toezicht op zorgverleners die alleen werken met mensen met een persoonsgebonden budget. Hij wil ze vooraf laten bezoeken om te zien wat voor zorg de instellingen bieden en om te kijken wat voor ervaringen cliënten hebben.
De wethouder hoopt daarmee misstanden als bij de Woonsprong in Hoogvliet te voorkomen. Deze instelling moest in december
wegens een 'acuut risico voor de patiëntveiligheid en gezondheid van cliënten'.
Psychische problemen
De Woonsprong verzorgde begeleid wonen voor volwassen jongeren met vaak psychische problemen of beperkingen. De instelling was gevestigd in een dokterswoning en werd gerund door een echtpaar dat er met hun verstandelijk beperkte zoon woonde. Ook liepen zes honden vrij rond in het gebouw.
Volgens ex-medewerkers en een voormalige bewoonster heerste er een sfeer van intimidatie en geweld. Ook zou het echtpaar geld van de cliënten hebben gestolen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde tijdens bezoeken dat het slecht gesteld was met de veiligheid en hygiëne in het gebouw en dat de zorg aan de cliënten onder de maat was.
Geld
Wethouder De Jonge zegt dat de mogelijkheden om in te grijpen beperkt zijn, omdat het gaat om mensen met een persoonsgebonden budget en die kunnen zelf beslissen hoe ze dat geld uitgeven.
"We toetsen vooraf wel altijd of mensen in staat zijn om dat persoonsgebonden budget goed te beheren en of ze afspraken kunnen maken met de zorgverleners", aldus De Jonge.
Toezicht
De gemeente houdt ook toezicht op de instellingen, maar dat gebeurt meestal als er signalen zijn dat het misgaat. Het gaat om instellingen waar de gemeente zelf geen contract mee heeft, omdat ze contracten hebben met PGB-houders.
Wethouder de Jonge wil dat er meer toezicht vooraf komt. "Op bezoek gaan, kijken hoe het daar gesteld is met de kwaliteit van de zorg. Vragen aan PGB-houders of ze tevreden zijn met de zorg." Daarnaast wil hij cliënten helpen om goede afspraken te maken met hun zorgverlener. "We willen kijken of er modelbepalingen zijn op te nemen, bijvoorbeeld van wat te doen als ze in een isolement terechtkomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl