nieuws

Erasmus MC helpt mee met onderzoek naar Zikavirus

Een team van Rotterdamse onderzoekers vertrekt volgende week naar Suriname voor onderzoek naar het Zikavirus. Dat virus heeft in Zuid-Amerika al duizenden mensen besmet.
Zwangere vrouwen lopen het risico op afwijkingen bij hun kind, bij volwassenen kunnen verlammingsverschijnselen optreden.
Doktoren van het Erasmus MC werken al langer samen met artsen in Suriname. Ze onderzoeken welke ziekteverschijnselen nu eigenlijk bij het Zikavirus horen en hoe het kan worden bestreden. Ook wordt gekeken hoe besmette patienten het beste kunnen worden behandeld en hoe de mug, die de ziekte verspreidt, kan worden bestreden.
Het terugdringen van de tijgermug is volgens hoogleraar Eric van Gorp op dit moment het meest belangrijk. "In de jaren zeventig is in Brazilie de mug effectief aangepakt, maar dat gebeurde met chemische middelen, die ook gevaarlijk zijn voor mensen. De tijgermug was helemaal verdwenen, maar sinds de bestrijding is gestaakt zijn de mug en het virus weer teruggekeerd."
Volgens Van Gorp is het ook voor Nederland belangrijk om onderzoek te doen naar het Zikavirus. "De wereld is klein geworden. Een probleem vandaag in Zuid-Amerika kan morgen een probleem in Europa zijn en andersom ook. Het is dus een gemeenschappelijk probleem, waarvoor we ook samen oplossingen moeten vinden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl