nieuws

Rotterdams debat aanpak radicalisering

Hoe pakken we de radicalisering in Rotterdam aan? Daarover discussieerden diverse sprekers maandagavond in een vol WTC op uitnodiging van Leefbaar Rotterdam.
Of en hoe groot de radicalisering in de stad is onbekend. Burgemeester Aboutaleb houdt de cijfers geheim. De aantallen zouden klein zouden zijn. Het openbaar maken van de getallen zou het werk van inlichtingendiensten bemoeilijken en de betrokken personen zouden gemakkelijk herkenbaar worden.
Raadslid Tanya Hoogwerf (LR) benadrukte tijdens de avond dat die getallen wel essentieel zijn.
Andere sprekers waren onder anderen columnist Efshin Elian en oprichter van de Moslimkrant, Brahim Bourzik. Zij debatteerden met de zaal aan de hand van een aantal stellingen.

Ramadan

Tijdens de avond ging ook het gerucht dat Tariq Ramadan mogelijk naar Rotterdam terugkeert. Hij zou gaan samenwerken met de Essalammoskee in Feijenoord. De moskee ontkent hernieuwde samenwerking ten stelligste.
Ramadan was adviseur van het Rotterdams college in 2009. Hij werd op een zijspoor gezet, omdat hij niet wilde stoppen met het werken voor een Iraanse televisiezender.
Bron van het bericht van maandag was de Rotterdamse journalist en oud-politicus Brahim Bourzik. Hij baseerde zich op een Facebook-bericht van de imam Azzedine Karrat. Een kortere versie stond ook op Twitter.
Persoonlijke samenwerking
Volgens Jacob van der Blom van de Essalammoskee gaat het om een persoonlijke samenwerking tussen Karrat en Ramadan. ''Maar die samenwerking heeft niets te maken met onze moskee. Het gaat om een project waarover Karrat wil brainstormen met Ramadan. Er is geen link naar onze moskee. Als dat wel het geval zou zijn, zou ik er ook voor uitkomen.''
Leefbaar Rotterdam wil de kwestie aankaarten in de gemeenteraad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl