Feyenoord verliest nipt in Arena: 2-1

Feyenoord heeft de Klassieker in de Arena niet weten te winnen. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst ging op bezoek bij Ajax met 2-1 onderuit. Jens Toornstra zette de Rotterdammers nog wel op voorsprong, maar het bleek niet genoeg om de zesde opeenvolgende nederlaag in de competitie te voorkomen.
Waar vooraf gevreesd werd voor een defensieve schaakpartij tussen twee zoekende ploegen, werd het een levendige wedstrijd met veel kansen. Van Bronckhorst koos in tegenstelling tot het bekerduel met Roda JC voor een formatie van vier verdedigers met onder andere debutant Renato Tapia en Jens Toornstra in de basis. Laatstgenoemde speler liet vroeg in het duel al direct van zich spreken. Na een combinatie met Tonny Vilhena in minuut dertien kapte hij Nick Viergever uit en schoot hij de bal in de verre hoek achter Ajax-keeper Jasper Cillessen: 0-1.

Snelle gelijkmaker

Ondanks de goede start kon Feyenoord niet lang genieten van de voorsprong. Na ruim twintig minuten werd Amin Younes bereikt in het strafschopgebied, waarna de buitenspeler Toornstra en Eric Botteghin omspeelde om vervolgens via de binnenkant van de paal raak te schieten: 1-1. Na de gelijkmaker werd Ajax gevaarlijker en wist het de kwetsbare Feyenoord-defensie snel uit positie te spelen. Dat leverde bijna een doelpunt op, maar na een fout van Botteghin was het doelman Kenneth Vermeer die Anwar El Ghazi op fraaie wijze van scoren hield.
In de slotfase van de eerste helft kreeg ook Feyenoord weer mogelijkheden. Uit de vele hoekschoppen was Sven van Beek dichtbij met een kopbal, maar de grootste kans was voor Vilhena, die eerder een vrije trap in de korte hoek gered zag worden door Cillessen. Dit keer wist hij de bal na een gewonnen duel met Mike van der Hoorn in kansrijke positie echter niet achter de sluitpost van Ajax te krijgen.

Beslissing Ajax

Beide teams kwamen na de thee afwachtend uit de kleedkamer en loerden voornamelijk op de counter. Uiteindelijk was het de thuisploeg die het initiatief nam en de druk langzaam steeds meer opvoerde. Het leidde halverwege de tweede helft in de 2-1 van Riechedly Bazoer, die van afstand met veel effect het net liet bollen. Ajax liet vervolgens na om de wedstrijd te beslissen. Nadat Davy Klaassen werd neergehaald door Vermeer legde scheidsrechter Kevin Blom de bal op de stip, maar Nemanja Gudelj schoot vanaf elf meter huizenhoog over.
Om aanvallend iets te forceren bracht Gio twintig minuten voor tijd de gepasseerde Eljero Elia en Michiel Kramer in, maar ook de twee aanvallers konden geen potten breken. Verder dan een kopbal van Kramer op aangeven van Bilal Basacikoglu kwam Feyenoord niet, waardoor het vierde blijft in de eredivisie met twee punten achterstand op nummer drie Heracles Almelo.

0-1 13' Toornstra
1-1 21' Younes
2-1 65' Bazoer