nieuws

SVR-oprichter Wim van den Berg overleden

Wim van den Berg - Foto Roald Sekeris
Wim van den Berg - Foto Roald Sekeris
Wim van den Berg, oud-wethouder van Zederik en oprichter van de Stichting Vrije Recreatie is maandagmiddag op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Meerkerk overleden. Van den Berg was eerder ook lid van provinciale staten van Zuid-Holland en gemeenteraadslid voor de VKG in Zederik.
Wim van den Berg startte in 1970 met zijn boerencamping, omdat hij zich realiseerde dat veel mensen tussen het beton en het asfalt moeten wonen. Van den Berg wilde de stadsmensen de mogelijkheid bieden om ook te kunnen genieten van groen en de natuur. Dat werd hem niet in dank afgenomen.
In 2014 vertelde hij daarover: "Al snel stond de burgemeester met een aantal agenten voor mijn erf. Of de kampeerders zo snel mogelijk konden verdwijnen, omdat ik er geen vergunning voor had. Ik heb de agenten toen met mijn trekker weggejaagd."
Hij moest daarvoor voor de rechter komen en kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke boete.
Van den Berg heeft jarenlang gestreden voor het kamperen bij de boer. In 1970 richtte hij daarom ook de Stichting Vrije Recreatie op. Hij was er 44 jaar voorzitter van, voordat hij in 2014 het voorzitterschap overdroeg aan zijn dochter Corine van Mill. Inmiddels zijn zo’n 2.000 boerencampings in binnen- en buitenland bij de SVR aangesloten.
Politiek
Van den Berg was ook actief in de politiek. Hij was gemeenteraadslid in de toenmalige gemeente Meerkerk van september 1978 tot september 1982 en vervolgens van september 1982 tot december 1985 wethouder.
Nadat Meerkerk opging in de gemeente Zederik was hij er van januari 1986 tot mei 1994 gemeenteraadslid en van mei 1994 tot september 2001 wethouder.
Wim van den Berg leed aan kanker. Waarschijnlijk wordt hij komende vrijdag begraven.
De vakantiebeurzen van de SVR die voor de komende tijd gepland waren, gaan gewoon door.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl