nieuws

2 miljoen voor waterproblemen Hardinxveld-Giessendam

De gemeente Hardinxveld-Giessendam en het Waterschap Rivierenland trekken komende twee jaar 2 miljoen euro uit voor het tegengaan van wateroverlast in de gemeente. Dat is dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een informatieavond voor bewoners.
Hardinxveld-Giessendam had afgelopen jaren meerdere keren te maken met ernstig wateroverlast. Als het extreem hard regent lopen
de straten onder in de gebieden Over 't Spoor, Boven-Hardinxveld en rondom de Nieuweweg. Huizen hebben daar al een aantal keer
.
22 maatregelen
De gemeente heeft 22 maatregelen gepresenteerd om de overlast tegen te gaan. Zo kunnen 250 huiseigenaren een renteloze lening van 40.000 euro krijgen om hun huis op te vijzelen.
Ook komt op verschillende locaties extra waterberging en worden sloten verbreed. Verder wordt de ijsbaan uitgegraven om water te bergen en komt er extra pompcapaciteit. De maatregelen worden in maart in de gemeenteraad besproken.
Precario-belasting
Om de plannen te realiseren is 2 miljoen euro nodig. De kosten worden door de gemeente en het waterschap gedeeld. Hardinxveld-Giessendam heft sinds begin dit jaar precario-belasting bij netbeheerders om dat bedrag voor een deel terug te verdienen.
Precario-belasting betalen netbeheerders voor het gebruik van de gemeentelijke grond waar hun kabels doorheen lopen.
'Meer extreme buien'
Volgens het waterschap hoort een bui zoals in augustus 2015 eens in de honderd jaar voor te komen, maar de afgelopen jaren is het vaker gebeurd. "We moeten er rekening mee houden dat dit soort buien vaker zullen vallen en moeten nu gaan ingrijpen."
Inwoners van Hardinxveld-Giessendam werden dinsdagavond bijgepraat over de maatregelen die de gemeente neemt tegen wateroverlast. Zij konden vorig jaar al meedenken over oplossingen.
De gemeente en het waterschap hebben naar aanleiding daarvan plannen gemaakt voor de hele gemeente en de deelgebieden Boven-Hardinxveld, Hardinxveld-Noord en Giessendam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl