nieuws

15 maanden celstraf voor dader explosie Moddermanstraat

De 68-jarige Simon B. is veroordeeld tot 15 maanden celstraf voor de explosie in de Rotterdamse Moddermanstraat. Hij zal na zijn vrijlating worden behandeld en worden opgenomen in een begeleid wonen-groep.
Justitie had eenzelfde celstraf
tegen de voormalige bewoner van de ontplofte woning. In zijn volledigheid was de eis dertig maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Gedurende drie jaar wordt hij begeleid door de reclassering.
De rechter in Rotterdam acht de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar. B. moet 27.000 euro schadevergoeding aan de buurt betalen. Havensteder had een claim van 750.000 euro neergelegd, maar die moet bij een civiele rechter worden ingediend.

Gasontploffing

Simon B. koppelde op 1 februari 2015 een gasleiding van zijn appartement in Rotterdam-Schiebroek los en hield er later een aansteker bij. De ontploffing die daarop volgde, veroorzaakte een enorme ravage in en om de Moddermanstraat.
Dertien personen, onder wie B. zelf, raakten gewond. Een deel van de appartementen werd onbewoonbaar. Volgens Justitie is het een wonder dat onder de bewoners geen doden zijn gevallen. Wel kwamen enkele huisdieren om het leven.

Onder invloed
De dader zelf kan zich amper iets van de explosie herinneren. Hij was al enige tijd suïcidaal. Naast een bipolaire stoornis is bij hem ook beginnende dementie vastgesteld.
Donderdag, na het aanhoren van zijn uitspraak, vroeg Simon B. nog het woord. Hoewel dat ongebruikelijk is, stelde de rechter hem in staat het volgende te zeggen:"Ik deel in het leed van de bewoners en ben mij deze daad ook steeds meer gaan realiseren. Ik hoop dat zij het mij kunnen vergeven."

Beelden van kort na de verwoestende explosie:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl