nieuws

'Einde aan belasting op kabels en leidingen'

'Einde aan belasting op kabels en leidingen'
'Einde aan belasting op kabels en leidingen'
Er komt een einde aan de belasting op kabels en leidingen van de nutsbedrijven zoals Stedin. Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.
De minister komt dit voorjaar met een wetsvoorstel om te voorkomen dat het belastingtarief dit jaar nog verder stijgt. Ook kunnen gemeenten die nu nog geen zogenoemde precario heffen op 1 januari 2017 de belasting niet alsnog invoeren.
Over 10 jaar moet de belasting op de netwerken van gas-, elektriciteit- en waterbedrijven zijn afgeschaft.
Plasterk gaat er vanuit dat de gemeenten in de komende tien jaar het wegvallen van de inkomsten via een andere vorm van belasting kunnen opvangen.
Forse stijging belasting
Diverse gemeenten in de Rijnmond, waaronder in de Hoeksche Waard, besloten een paar maanden geleden de tarieven voor de belasting fors op te schroeven. Stedin moet nu niet 400.000 euro, maar 4 miljoen euro jaarlijks aan de gemeenten in de Hoeksche Waard betalen.
Stedin is gedwongen de kosten van de verhoogde belastingen door te rekenen aan alle klanten. Dus ook inwoners van gemeenten die geen precario heffen draaien voor die kosten op.

Opgelucht

Netbeheerder Stedin is blij met het initiatief van Plasterk. ''Het is goed dat de minister nu per brief aan de Tweede Kamer heeft aangekondigd om hier op korte termijn paal en perk aan te stellen,'' aldus het bedrijf in een reactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl