nieuws

Visleverancier Krimpen onder toezicht door bacterie

Zalm
Zalm
Visleverancier Van Wijnen uit Krimpen aan den IJssel staat per direct onder verscherpt toezicht van de overheid. De gerookte zalm die Van Wijnen aan Jumbo levert, bevat de gevaarlijke listeria bacterie.
De bacterie is schadelijk voor ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen.
Jumbo heeft consumenten opgeroepen om de gerookte zalmsnippers en -plakken niet te eten en terug te brengen naar de winkels.

Niet aan de regels

Vorige week werd al bekend dat Van Wijnen het niet erg nauw neemt met de controles.
Uit de controlerapporten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bleek dat Van Wijnen zich niet aan de regels houdt.
Omroep Gelderland had de rapporten opgevraagd met een beroep op de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur). De regionale omroep doet al jaren onderzoek naar het functioneren van visleverancier Foppen uit Gelderland en stuitte hierbij ook op onregelmatigheden bij de leverancier uit Krimpen aan den IJssel.

Drie boetes
De toezichthouder NVWA bevestigt dat er een hercontrole is geweest. Van Wijnen kon niet aantonen dat de controle op de aanwezigheid van listeria volgens de regels wordt gedaan. Het bedrijf heeft inmiddels drie keer een boete gekregen. "Na drie boetes volgt verscherpt toezicht", aldus een woordvoerder.
Consumenten die zalm hebben gekocht bij Jumbo, kunnen op de site van de NVWA nalezen welke producten worden teruggeroepen.
Van Wijnen betreurt het incident ten zeeste, laat het bedrijf weten in een reactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl