nieuws

Been: 'Je merkt dat Gio het moeilijk heeft'

Mario Been begrijpt in welke situatie Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst zich momenteel bevindt. De voormalig speler en coach van de Rotterdammers weet hoe het is om als kind van de club onder druk te staan in De Kuip. "Ik ben blij dat de mensen van de club de hand boven het hoofd van Gio houden," zegt Been.
Been vertrok in 2011 op een vervelende manier bij Feyenoord. Hij werd door een deel van de selectie 'weg gestemd'. De geboren Rotterdammer is van mening dat technisch directeur Martin van Geel destijds anders had moeten handelen. "Het is alweer een tijd geleden, maar ik vind dat hij toentertijd voor de situatie had moeten staan. Dat hoort een technisch directeur te doen," meent Been. "Ook op dit moment zie ik dat veel te weinig, want je merkt gewoon dat Gio het moeilijk heeft. Dan verwacht je iets van een technisch directeur."
De analyticus van FOX Sports blikt verder terug op zijn vertrek: "Je hebt eindelijk het felbegeerde hoofdtrainerschap van Feyenoord in handen en dan word je na twee jaar eigenlijk op straat gezet. Dat doet enorm veel pijn, omdat je een kind van de club bent. Ik heb daar enorm veel last van gehad," vertelt hij. "Niks is groter dan die club. Het zijn vaak de mensen waar je een probleem mee hebt. Ik ben op en top Feyenoorder en dat zal ook nóóit veranderen."

Structureel gebrek aan succes

"Bij de wedstrijd van afgelopen zondag (tegen Ajax, red.) zitten er gewoon vijf aankopen op de bank en de aankopen die spelen, die voldoen niet of nauwelijks. Daar heeft Gio geen eer en geweten in, maar de mensen die boven zitten hebben de kwaliteiten van de spelers die gehaald zijn verkeerd ingeschat," vervolgt de 52-jarige Been tegenover RTV Rijnmond. "Het zijn niet de kwaliteiten die Feyenoord nodig heeft om kampioen te worden."
Ondanks de sportieve crisis waarin Feyenoord zich momenteel bevindt en het structurele gebrek aan successen in de laatste decennia noemt Been zijn oude werkgever nog steeds een topclub op basis van de grootheid van de club, maar er moet wel iets veranderen in De Kuip. "Het zit absoluut in de clubcultuur. Ik lees maar dat iedereen bovenin de club wil winnen. Dat zal best, maar dan moet je andere spelers halen. 'We' zijn elke keer maar niet in staat om spelers te halen die Feyenoord die felbegeerde titel oplevert."
"Mensen bovenin de club zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, in de spiegel kijken en elkaar echt de waarheid zeggen, want zo goed gaat het niet. Dit is structureel. Er moet eens een hele andere visie in de club worden gebracht door mensen met meer knowhow dan de mensen die er nu zitten," aldus Been, die zowel als speler en als trainer actief was bij Feyenoord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl