nieuws

'Jeugdgevangenis koopt klacht af met chips en cola'

Hartelborgt
Hartelborgt
Jongeren in jeugdgevangenissen en gesloten inrichtingen worden vaak omgekocht zodat ze geen klacht indienen. In ruil daarvoor krijgen ze bijvoorbeeld chips, cola, verlof of geld.
De Kinderombudsman heeft
gedaan naar de klachtenprocedure en omkooppraktijken. Een van de acht onderzochte instellingen is de Hartelborgt in Spijkenisse.
Of het personeel van de Hartelborgt de jongeren ook omkoopt of tegenwerkt, staat niet in het rapport. De Kinderombudsman heeft niet bekendgemaakt waar de problemen zich afspelen.
In het rapport staat dat gevangenen worden tegengewerkt als ze bijvoorbeeld een klacht willen indienen over fouten die de leiding maakt. Zo wilde een van de jongeren op stage, maar dat ging niet door toen de groepsleiders niets hadden geregeld.
Volgens de Kinderombudsman is het niet altijd duidelijk dat jongeren een klacht kunnen indienen. Als klachten wel worden ingediend, worden ze vaak niet serieus genomen. Begeleiders proberen klachten de kop in te drukken, omdat ze bang zijn hun baan kwijt te raken, aldus de Ombudsman in zijn rapport.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl