nieuws

Politie schrikt van ophef na 'ontvoering moslimmeisje'

Archieffoto - Thijs Kern
Archieffoto - Thijs Kern
De politie in Den Haag heeft geschrokken gereageerd op de ophef die is ontstaan na de inbeslagname van de telefoon van een tienermeisje. Het korps benadrukte in een verklaring in actie te zijn gekomen op verzoek van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.
Het meisje werd eerder deze maand gehoord door de politie. Dat gebeurde in het kader van onderzoek naar een 18-jarige Schiedammer. Hij werd aangehouden omdat hij zich volgens het Openbaar Ministerie wilde aansluiten bij terreurgroep Islamitische Staat.
Op sociale media ontstond later commotie over de behandeling van het meisje. ''Een moslimmeisje van 16 jaar is op straat ontvoerd door undercoveragenten in Den Haag'', concludeerde actiegroep Movement X op Facebook.

Hardhandig

Volgens de actiegroep werd het meisje hardhandig opgepakt. Ook zouden 'denigrerende opmerkingen' over haar geloof zijn gemaakt. ''Dit is geen incident'', menen de activisten. Ze spreken over een 'voorbode op wat moslims in Nederland te wachten staat'.
Volgens de politie is helemaal geen sprake van een ontvoering. Het korps benadrukte in de verklaring niet zelfstandig mensen van straat te halen. ''De politie voerde de uitdrukkelijke instructie van het Openbaar Ministerie Rotterdam uit.''

OM

Ook het OM in Rotterdam stelde dat het verhaal van de activisten niet klopt. ''Dat meisje is gewoon als getuige gehoord op het politiebureau'', zei een woordvoerster. ''Daar is ze zelf naartoe gekomen nadat de politie het haar gevraagd had.''
Agenten pakten volgens het OM eerder wel de telefoon van het meisje uit haar handen. ''Omdat we die telefoon ongecodeerd nodig hadden voor dat onderzoek'', vertelde de woordvoerster.
Van een gewelddadige arrestatie zou geen sprake zijn. ''Ze heeft geen moment vastgezeten. Ze is geen verdachte, ze is getuige'', benadrukte de woordvoerster. Het meisje zou in de verhoorkamer in woede zijn ontstoken en helemaal zijn 'losgegaan'.

Demonstratie

Advocaat Michael Ruperti stelde zaterdag geen feiten te hebben verdraaid. Het meisje heeft volgens de jurist vier uur lang vastgezeten op het politiebureau. Ze zou daarbij herhaaldelijk hebben gevraagd of ze mocht gaan.

Onderzoek
Ruperti wil weten waarom de tiener uren is vastgehouden terwijl ze geen verdachte was. Ook vraagt hij zich af waarom vrienden en familie haar niet mochten bezoeken. De advocaat hoopt op een onafhankelijk onderzoek naar de werkwijze van de politie.
Het is de vraag of de verklaring van politie en justitie de kou uit de lucht haalt. Op Facebook is een demonstratie aangekondigd bij politiebureau Hoefkade in Den Haag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl