PEC bezorgt Feyenoord zevende nederlaag op rij

Feyenoord heeft zondag voor de zevende opeenvolgende keer verloren in de eredivisie. De Rotterdammers gingen op bezoek in Overijssel met 3-1 onderuit bij PEC Zwolle. Sven van Beek maakte op slag van rust nog gelijk, maar het bleek niet genoeg. Door het verlies zakt Feyenoord naar de zesde plaats van de ranglijst.
Feyenoord-coach Van Bronckhorst voerde ook in Zwolle enkele wijzigingen in zijn opstelling door. Zo was Rick Karsdorp niet fit genoeg om te beginnen en werd hij vervangen door Bart Nieuwkoop. Op het middenveld kreeg Marko Vejinovic de voorkeur boven Renato Tapia, die vorige week nog in de basis debuteerde in de Klassieker. Het bracht echter niet veel goeds. Feyenoord speelde afwachtend en wist in de openingsfase niets te creëren in het IJsseldelta Stadion.
Ook de thuisploeg kon op een schot van Wouter Marinus na weinig gevaar stichten. Toch was het na een kwartier spelen raak voor PEC Zwolle. Een lange bal van Wout Brama werd volledig verkeerd ingeschat door Eric Botteghin, waarna voormalig Excelsior-spits Lars Veldwijk oog in oog met Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer niet faalde en binnenschoof: 1-0. Wat volgde was een ontketende thuisploeg, maar Vermeer hield zijn team op de been. Door uitstekend keeperswerk voorkwam hij doelpunten van Thomas Lam en Veldwijk.
Het was een wonder te noemen dat het bij één doelpunt bleef in Overijssel. Na ruim een half uur spelen zag Queensy Menig zijn inzet namelijk op de paal belanden. Ondanks het overwicht van PEC kwam Feyenoord vijf minuten voor rust uit het niets op gelijke hoogte. Sven van Beek wist zijn voet tegen een corner van Jens Toornstra te zetten en nam op die manier de gelijkmaker voor zijn rekening: 1-1. Amper een minuut later kwamen de Rotterdammers zelfs bijna op voorsprong, maar op aangeven van Dirk Kuyt stuitte Bilal Basacikoglu op Mickey van der Hart.
In de tweede helft kwam Feyenoord goed uit de kleedkamers en na enkele minuten was het opnieuw Basacikoglu die gevaarlijk werd. Dit keer verschafte hij zichzelf een schietkans na een goede actie en ook nu stond doelman Van der Hart een doelpunt in de weg. Het gebrek aan effectiviteit werd direct afgestraft door PEC Zwolle. Dit keer werd Van Beek in de luren gelegd door Veldwijk en viel hij om, waarna de aanvaller zijn ploeg opnieuw op voorsprong zette: 2-1.
De jacht naar een nieuwe gelijkmaker kon opnieuw worden geopend door Feyenoord. Na bijna een uur spelen was het daarin bijna succesvol, maar het was opnieuw Basacikoglu die zijn inzet op aangeven van Toornstra geblokt zag worden. Het inbrengen van Eljero Elia zorgde ook voor een aanvallende impuls bij Feyenoord. De Rotterdammers bonkten steeds meer op de deur van Zwolle. Ook een scrimmage resulteerde via Tonny Vilhena en Kuyt echter niet in het gewenste doelpunt.
PEC Zwolle nam in de slotfase weer het heft in handen. Vlak voor tijd besliste Menig bijna het duel met een fraai stiftje dat op de lat belandde. In blessuretijd viel toch de 3-1 in het voordeel van de thuisploeg. Veldwijk stormde af op Vermeer en besloot op het laatste moment om de bal breed te leggen, waarna Kingsley Ehizibue kon scoren.

1-0 15' Veldwijk
1-1 41' Van Beek
2-1 50' Veldwijk
3-1 93' Ehizibue