nieuws

Anti-Zwarte Piet betoger overleden na actie

Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet bij een eerdere actie
Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet bij een eerdere actie
Bij de groep Rotterdamse actievoerders die in Friesland dit weekend hebben geprotesteerd tegen de zwarte piet, is iemand overleden. Het gaat om een man uit Purmerend, laat de groep Kick Out Zwarte Piet weten.
De man zat in de bus met de rest van de groep, toen hij op de terugweg plots onwel werd. Volgens Omrop Fryslân is er sprake van een natuurlijke doodsoorzaak. Andere buspassagiers zijn bij het politiebureau in Heerenveen opgevangen voor slachtofferhulp. Daarna is de bus doorgereden richting Rotterdam.

Actie tegen Sint Piter

In het Friese plaatsje Grou wordt op 21 februari de verjaardag van Sint Piter gevierd. Dat is vergelijkbaar met Sinterklaas, maar dan met één knecht. Verder lijkt het tweetal exact op Zwarte Piet en de Goedheiligman.
De actiegroep Kick Zwarte Piet Out wilde in Grou ook een statement maken tegen de komst van de -volgens hen- racistische uiting van Zwarte Piet. De burgemeester van Leeuwarden had in Grou een plekje aangewezen waar de demonstranten mochten staan.
"De groep was echter te laat", zegt een redacteur van Omrop Fryslân. "En Sint Piter was al voorbij de plek waar de demonstranten mochten staan van de burgemeester van Leeuwarden. Daarop zijn ze het dorp ingetrokken."
In het dorp kwam het tot scheldpartijen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Klappen zijn er niet gevallen.
Actievoerder van Kick Out Zwarte Piet voerden eerder ook actie bij de grote Sinterklaasintochten in Alphen aan den Rijn en Meppel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl