nieuws

Minister: arrestatie anti-Wilders-demonstranten was terecht

Arrestaties bij protest tegen Wilders
Arrestaties bij protest tegen Wilders
De arrestatie van tien vrouwen die in Spijkenisse tegen Geert Wilders demonstreerden, was terecht. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in antwoord op vragen van Kamerleden.
De politie pakte
eind januari tien demonstranten op, die vonden dat de PVV-leider "geen feminist, maar een racist'' is. Ze werden meegenomen, omdat ze demonstreerden op een plek waar dat niet was toegestaan.

Op de verkeerde plaats

De politie vroeg de vrouwen om naar de locatie te gaan die burgemeester Mirjam Salet had aangewezen voor demonstraties tegen Wilders, maar dat deden ze niet. Volgens Salet ontstond een "dreigende sfeer" tussen voor- en tegenstanders van de politicus.
Negen van de tien arrestanten werden dezelfde dag nog vrijgelaten. Eén van de vrouwen werd overgedragen aan de vreemdelingenpolitie, omdat ze zich niet wilde legitimeren en "geen Nederlands leek te spreken". Uiteindelijk bleek dat ze wel degelijk de taal spreekt en kon de politie vaststellen wie ze was. Ze mocht alsnog gaan.
GroenLinks, SP en D66 hadden kritische vragen gesteld over de arrestaties. Ze vroegen zich af of dit niet op gespannen voet staat met de vrijheid van meningsuiting. Volgens de minister is dat dus niet het geval.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl