nieuws

Ook vluchtelingen blij met 'kleine' opvang Zwijndrecht

Lagere kosten en minder verzet uit de buurt: burgemeesters braken deze week een lans voor de kleinschalige opvang van vluchtelingen. Ook asielzoekers en vrijwilligers hameren nu op de voordelen van lokale opvang.
Terwijl de discussie over de beste manier om vluchtelingen op te vangen nog in volle gang was,
23 asielzoekers werden een paar maanden opgevangen in een appartementengebouw dat in april wordt gesloopt.
Vluchtelingen en vrijwilligers waren enthousiast over die tijdelijke opvang. ''In Zwijndrecht hadden we veel contact met de buurt'', vertelt Irakees Al Gaeth Ali, die inmiddels is ondergebracht in een veel grotere opvanglocatie in Gorinchem.
Contact met Nederlanders
Ook de Syrische vluchtelinge Duha Hamwi mist Zwijndrecht. ''De mensen waren erg vriendelijk. We zaten in appartementen tussen Nederlanders, dus daar hadden we contact mee.'' In Gorinchem hebben de vluchtelingen minder contact met Nederlanders.
De vluchtelingen werden in Zwijndrecht bijgestaan door de vrijwilligers van Caritas. Met hulp van lokale partners werd geregeld dat de asielzoekers konden meedraaien in de gemeenschap.
Zo konden de vluchtelingen terecht bij sportclubs en deden ze zelf hun boodschappen, waarna ze hun eigen maaltijd konden koken. Catering regelen was daardoor niet nodig. Voorzitter Elbert Vissers van Caritas Zwijndrechtse Waard: ''Zo hadden de bewoners vanzelf een dagbesteding."

Taalles
Aan vrijwilligers om activiteiten te ondernemen met de vluchtelingen, was bepaald geen gebrek in de gemeente. ''Ik ben naar een vergadering gegaan. Een uur later stond ik taalles te geven'', vertelt een vrouw.
De vluchtelingen ontpopten zich tot goede leerlingen. ''Het waren leergierige mensen. Ze kregen bergen huiswerk van me, dat ze braaf maakten. Na elf weken konden ze Nederlandse zinnetjes zeggen en schrijven'', aldus de vrijwilligster.
Prettig
Hoewel Caritas-voorman Vissers niet betwijfelt dat grootschalige opvang efficiënter is, zet hij vraagtekens bij de meerwaarde. "In die grote centra hebben ze niets om handen. Bovendien was onze manier van opvangen goedkoper. Dat komt dan ook wel omdat de sloopappartementen goedkoop werden verhuurd."
Veel asielzoekers in een centrum stoppen, gaat volgens hem ten koste van de leefbaarheid. Vissers: ''Als je in een sporthal driehonderd Zwijndrechtenaren stopt en je doet de deuren dicht, duurt het geen 24 uur voordat de politie de rust moet herstellen."
De komst van de asielzoekers heeft ook voor arme inwoners van Zwijndrecht gevolgen. "Er werden zoveel spullen ingezameld, dat we er ook andere mensen mee kunnen helpen", zegt Vissers. "En omdat er veel kleding werd ingeleverd zijn we op het idee gekomen om een kledingbank op de richten." Binnenkort gaat die in Zwijndrecht van start.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl