nieuws

Raad kritisch over honderden arrestaties Feyenoord-supporters

Burgemeester Aboutaleb moest donderdag in de gemeenteraad uitleggen waarom twee weken geleden ruim driehonderd Feyenoord-supporters zijn opgepakt vlak voor de wedstrijd tegen Roda JC. Raadsleden zetten vraagtekens of dat wel terecht was.
''Rotterdammers verwachten van u dat op het moment dat dingen niet goed gaan en dat u een verkeerde inschatting maakt, dat u dat ook op tafel legt.'' Deze vraag legde SP-raadslid Leo de Kleijn de burgemeester voor.
Van een verkeerde inschatting wil de burgemeester niet spreken en daarvoor had hij verschillende argumenten: ''Wij hadden op voorhand afluistersignalen dat de jonge garde zijn strepen wilde halen.''
Voor de politie was het die bewuste zondagmiddag moeilijk opereren omdat er geen aanspreekpunt was onder de demonstranten. ''Op internet was de protestmars wel aangekondigd en er was ook een route, maar er was geen organisatie om mee te overleggen'', aldus de burgemeester.
''En ja, het was een ludieke demonstratie met lege dozen. Maar u zou mij terecht naïviteit verwijten als ik dat voor lief zou hebben aan genomen en er had vuurwerk in gezeten.''
De politie grijpt in als demonstranten en supporters op weg naar de wedstrijd samenkomen en er kleine ongeregeldheden uitbreken. ''Op de tekentafel ziet het er eenvoudig uit. Maar er lopen daar duizenden mensen, het krioelt door elkaar. De demonstranten hadden ook de intentie om op te gaan in de menigte supporters.''
De gemeenteraad vindt dat een veel te grote groep de dupe is geworden van slechts een paar raddraaiers. Want wat als straks blijkt dat er 90 procent van de aangehouden supporters onschuldig is. GL-raadslid Arno Bonte: " het gaat hier om 326 mensen die onvrijwillig samenscholen en waren ingesloten door de politie. Als een paar zich misdraagt, dan kan u ze toch niet allemaal arresteren op basis van samenscholing. Dat is toch een onlogische en oneerlijke reden om mensen vast te zetten?"
Aboutaleb: ''Het is dagelijkse praktijk dat mensen worden opgepakt vanwege een verdenking en dat achteraf blijkt dat de verdenking onjuist is. En dan zeggen we dat was onjuist.''
Volgens de burgemeester hebben agenten ook hun best gedaan om te voorkomen dat supporters tussen de demonstranten terecht kwamen en is ze de gelegenheid geboden om om te keren en via een andere route naar het stadion te komen.
Het Openbaar Ministerie gaat met alle aangehouden supporters praten en als uit hun verhaal en de beelden blijkt dat ze onschuldig zijn, worden ze ontslagen van rechtsvervolging.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl