nieuws

Leefbaar Rotterdam: afspraken maken tegen gedwongen huwelijken

Het Rotterdamse college moet harder optreden tegen gedwongen huwelijken. Leefbaar Rotterdam wil dat hierover afspraken gemaakt worden met moskeebesturen. Vrouwen zijn volgens raadslid Tanya Hoogwerf 'compleet rechteloos'.
Hoogwerf
onder meer met moslima Shirin Musa, die zich heeft ontworsteld uit zo'n gedwongen huwelijk. Ze is de directeur van 'Femmes for Freedom', een club die de strijd aangaat met gedwongen huwelijken, de zogenaamde shariahuwelijken.

Onduidelijkheid over aantallen

Hoeveel vrouwen er nu gevangen zitten in dit soort huwelijken is volgens Musa niet duidelijk.
"Er zouden er ongeveer 200 tot 300 vrouwen in Amsterdam zijn die thuis opgesloten worden", legt ze uit. "Maar het is nooit geregistreerd geweest. En van iets dat je niet bijhoudt, weet je ook niet hoe groot het is."
Maar het is wel zeker dat deze huwelijken nog steeds gesloten worden. "En dat soort vrouwen lopen gevaar", zegt Hoogwerf.

Scheiden is moeilijk

"Het is heel lastig om te scheiden uit zo'n religieus huwelijk", vertelt Musa op Radio Rijnmond. "Je hebt namelijk medewerking nodig van de man, maar hoe krijg je die in beweging?"
Musa zocht hulp bij meerdere islamitische geestelijken. Die lieten haar weten dat ze in zo'n religieus huwelijk eigenlijk geen rechten heeft omdat ze vrouw is.
Musa: "Ik kreeg het advies 'Geef hem maar heel veel geld en misschien kom je zo van hem af'."
Shirin Musa vroeg tijdens haar rechtenstudie aan meerdere hoogleraren wat ze het beste kon doen, maar ook zij wisten zich geen raad met haar probleem, omdat het alleen gaat om een religieus huwelijk en er geen burgerlijk huwelijk tegenover staat. Ze stapte uiteindelijk naar de burgerrechter en inmiddels is ze gescheiden.
"Iedereen denkt bij een gedwongen huwelijk aan vrouwen die niet naar buiten mogen, of aan een vrouw met een blauw oog", legt Musa uit. "Maar het is meer. Juridische machteloosheid en het niet nakomen van mensenrechtenverdragen horen daar ook bij."

Afspraken met moskeeën

Leefbaar-raadslid Hoogwerf wijst erop dat shariahuwelijken niet zonder burgerlijk huwelijk mogen worden gesloten. Ze roept moskeebesturen op om niet meer mee te werken aan shariahuwelijken waar geen burgerlijk huwelijk tegenover staat. En als ze zulke huwelijken tegenkomen, dan moeten ze aangifte doen.
Of dergelijke afspraken kunnen voorkomen dat gedwongen huwelijken worden afgesloten, en valt nog te bezien. Musa: "Een convenant is goed voor de bewustwording. Maar in Den Haag zijn dit soort afspraken ook al gemaakt. En ook daar worden de huwelijken nog gesloten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl