nieuws

NS 'saboteert' piano op Rotterdam CS

Het klankbord van de piano op het Centraal Station van Rotterdam is afgetimmerd. Bewust, want de NS wil zo het geluid dempen. Volgens pianoleraar Art Zegelaar is daarmee het hele idee van de pop-up-piano onderuitgehaald.
"De piano draagt niet meer," zegt Zegelaar verbaasd als hij de piano in de hal van het station bespeelt.
"De plaat die op het klankbord is geschroefd, is ruim een centimeter dik waardoor er geen geluid meer uitkomt. Erg zonde, want je wilt toch voor publiek spelen en niet voor jezelf. Zo heeft het totaal geen zin", lacht de pianoleraar.
Volgens winkeliers in de omgeving wordt er door voorbijgangers niet of nauwelijks op de piano gespeeld.

Bewuste keuze

Een woordvoerder van de NS legt uit dat de keuze bewust is gemaakt: "Er is al zoveel geluid in de hal van het station en zo blijft het beperkt." Daar komt bij dat sommige reizigers niet zitten te wachten op gepingel in de stationshal.
"Binnenkort verdwijnt de piano weer voor een tijdje in verband met andere activiteiten en dan zullen we het project met de gemeente gaan evalueren", zegt de woordvoerder.
Als het aan wethouder Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) ligt, wordt de geluidsbeperking van het instrument gelijk opgeheven.

'Tandje harder'

Hij onthulde vorige week woensdag de piano en het viel hem gelijk op dat er iets mis was. "Dat geluid moet echt een tandje harder", zei Eerdmans toen hij een stukje speelde. De wethouder speelt in zijn vrije tijd piano.
In Utrecht en Amsterdam is het geluid van de piano's wel goed te horen. Daar staan twee vleugels waar door voorbijgangers op gespeeld mag worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl