nieuws

Dominoduwer (90) was vroeger puinruimer in Rotterdam

De 90-jarige Nico Defler duwt zondag de eerste dominosteen omver bij de start van het evenement Rotterdam Viert De Stad. De steen is de eerste van 8000 gipsen dominostenen die in een lint dwars door de stad lopen.
"Ik vind dat heel erg leuk en interessant, mijn kleinkinderen zullen trots zijn," zegt Defler, die zich erg verheugt op de viering van 75 jaar wederopbouw in Rotterdam.
Delfer was zelf direct betrokken bij de wederopbouw van de stad. Na het bombardement ging hij als 15-jarige jongen puinruimen in het bombardementsgebied.
"Wij woonden in Kralingen en werden geëvacueerd naar Delft. Een paar dagen na het bombardement zagen we de ruïne van onze stad. Dat was verschrikkelijk.''
Kruiwagens
Volgens Delfer moest iedere Rotterdammer gaan puinruimen. ''Gewoon aan de slag. Heel primitief met kruiwagens, het was zwaar maar ook gevaarlijk werk.'' Na een half jaar was de klus geklaard. ''Toen was de stad helemaal vlak."
Het vieren van de wederopbouw is volgens de Rotterdammer niet alleen goed voor ouderen, maar ook vooral voor de jongeren die niets over de oorlogsjaren weten.
''Het is hun stad, ja toch? Ze beseffen natuurlijk niet hoe het vroeger is geweest. Maar ze moeten toch proberen van de stad iets leuks te maken'', vertelt hij.
Dominostenen
Het neerzetten van de grote dominostenen heeft een belangrijke symbolische betekenis, vertelt bedenker Julian Maynard Smith. ''Het idee is afkomstig uit een project dat in de aanloop naar de Olympische Spelen verschillende delen van Londen moest verbinden.''
''De rijke financiële districten, de arbeidswijken'', somt hij op. Ook in Rotterdam vormen de dominostenen een bijzonder traject dat cafés, kerken, sportscholen, galeries, metrostations, huizen met elkaar moet verbinden.
De stad heeft dus niet de wereldprimeur. De grote stenen doken eerder ook al op in steden als Melbourne en Kopenhagen. Bijzonder aan Rotterdam is volgens Smith dat de stad veel grote wegen en tramlijnen kent.
''Dat is een groot praktisch verschil'', stelt Smith. ''We moeten de hele stad een half uur stilleggen.'' Een hele taak, oordeelt hij. ''Maar dat is de rol van de kunstenaar. Soms moet je de normale gang van zaken verstoren.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl