nieuws

"We zijn in oorlog met mensen die ons leven willen ondermijnen"

"Het is hier een studentenwijk, je gaat hier niet uit van terroristische activiteiten, totaal niet." Vol ongeloof keert de geëvacueerde bewoner in Kralingen terug naar haar huis. Woensdagochtend vroeg is ze door gewapende agenten uit voorzorg uit haar huis gehaald en heeft ze noodgedwongen bij haar ouders gelogeerd.
In verband met het onderzoek naar de zondag opgepakte terrorisme-verdachte Anis B. werd een huiszoeking gedaan aan de Oudedijk in Kralingen. Omdat er mogelijk explosieven en wapens aanwezig waren, moesten de bewoners 's nachts hun bed uit. Ook een buurvrouw met dochter van 7 jaar wordt door de politie uit huis gehaald.
"Ik ben blij dat we eruit zijn gehaald en dat er niets is gebeurd. Voor hetzelfde geld waren er wel dingen gevonden en stond het huis er niet meer."
De politie vertelt de bewoners niet waarom ze uit huis gehaald worden, alleen dat het uit voorzorg is. De bewoonster met dochter: "Ik heb me niet onveilig of verdacht gevoeld. Ook hoe ze met mijn dochter zijn omgegaan, hebben ze supernetjes gedaan."
De bewoners vermoeden gelijk dat het iets met terrorisme te maken heeft. "Ze zeiden dat het om een politie-actie ging en dat het een preventieve evacuatie was en meer hebben ze niet gezegd, maar door het nieuws van de afgelopen dagen ga je er gelijk van uit", zegt de bewoonster van de tweede etage.

Geen explosieven

De politie treft geen explosieven of wapens aan. Een computer en documenten zijn meegenomen voor onderzoek. De bewoners hebben nooit verdachte handelingen waargenomen.
"Ik heb niets verdachts gezien, maar ben wel heel erg geschrokken", zegt de bewoonster van de tweede etage.
"Ik ga ervan uit dat ze ergens een tip hebben gekregen", zegt de moeder. Ze kijkt nuchter terug op het nachtelijke bedlichten. "Liever vaker zo uit je bed gehaald worden dan één keer minder. We leven in Europa en we zijn in oorlog. Er proberen mensen ons leven en onze democratie te ondermijnen en dat moeten we tegengaan."
De meeste buren zijn door de politieinval heen geslapen, maar werden wel met een naar gevoel wakker: ''Ik werd wakker met allerlei berichtjes van vriendinnen of het goed met me ging. Toen ben ik gelijk gaan kijken en ik ben blij dat er geen explosieven zijn gevonden. Maar ik vind wel dat het akelig dichtbij komt'', aldus een buurvrouw

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl