nieuws

Duizenden kogels in Rotterdamse verblijfplaats terreurverdachte

In het Rotterdamse appartement waar de vorige week opgepakte terreurverdachte Anis B. verbleef, lag 45 kilo aan munitie. Het gaat om kogels van het kaliber 7,62, dat gebruikt wordt voor Kalasjnikovs. Dat bevestigt een woordvoerder van het Landelijk Parket.
Een kogel weegt ongeveer 19 gram; 45 kilo betekent dus ongeveer 2300 kogels.
B. en drie andere verdachten werden vorige week zondag in Rotterdam-west door de speciale anti-teurreureenheid DSI op straat aangehouden. Hij werd sinds december door Frankrijk gezocht. Hij bleek te verblijven in een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat.
De politie kamde het appartement van B. en andere woningen in Rotterdam helemaal uit op zoek naar wapens en munitie.
Justitie kwam B. op het spoor na de arrestatie van zijn vriend Reda K. anderhalve week geleden in Parijs. Hij reed rond in een auto die op naam stond van B..
In een woning in Argenteuil vond de politie een groot arsenaal aan wapens, waaronder Kalasjnikovs en explosieven. Volgens de Franse justitie was K. een aanslag aan het
voorbereiden.
K. en B. zijn volgens het Franse OM tussen eind 2014 en begin 2015 samen in Syrië geweest. K. heeft verklaard dat B. ook in de woning in Argenteuil heeft gelogeerd.
Op een simkaart die K. bij zich had, stonden twee Nederlandse nummers. Een daarvan leidde naar B..
Volgens de Franse hoofdaanklager reisden K.en B. op en neer tussen Frankrijk, België en Nederland. De Nederlandse Justitie onderzoekt hoe lang B. in Nederland is geweest en wat de rol is van de twee Algerijnse mannen bij wie hij verbleef.
B. die in Montreuil is geboren, blijkt al twee keer veroordeeld te zijn in Frankrijk. In 2006 kreeg hij vijf jaar voor een diefstal met geweld.
Twee jaar later kreeg hij opnieuw vijf jaar cel, nu voor een gewapende overval. Frankrijk heeft om zijn uitlevering gevraagd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl