nieuws

Rotterdamse psychiater ontkent megafraude

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam © Tom van Vark
Een Rotterdamse psychiater ontkent dat hij betrokken is geweest bij grootschalige fraude met uitkeringen. De man staat met drie andere verdachten terecht op de rechtbank in Rotterdam.
Volgens justitie verklaarde de psychiater kerngezonde mensen geestesziek. Zij kregen de diagnose "schizofreen", of "psychotisch". Vervolgens konden zij een WAO-uitkering of een PGB (Persoons Gebonden Budget) aanvragen. De psychiater zou daarvoor geld hebben gekregen.
De 51-jarige Sinan G. zegt dat hij naar eer en geweten diagnoses heeft gesteld. "Als achteraf is vastgesteld dat de patiënten niets mankeerden, dan moeten zij hebben gesimuleerd. Toneel hebben gespeeld", aldus de verdachte .

Snikkend

Justitie voert een groot aantal patiënten aan die hebben verklaard "Sinan wist dat de diagnose voor de uitkering was." En: "Sinan wilde eenderde van het geld." Die opmerking leidde tot emoties bij de Rotterdammer. Snikkend: "Iedereen weet dat ik geen geld uitgeef."
In deze zaak staan nog een psychiater uit Helmond terecht en twee zogeheten bemiddelaars. Zij zouden de patiënten hebben geronseld in Turkse koffiehuizen. Justitie denkt ook dat zij de patiënten pilletjes gaven, zodat zij zich abnormaal gedroegen. De patiënten hebben eerder al straffen gekregen.

40 miljoen

Justitie kan slechts een schatting maken van de omvang van de fraude. Becijferd is dat door het stopzetten van uitkeringen 40 miljoen euro is bespaard.
Het proces gaat nog geruime tijd duren. Maandag zijn twee getuigen gehoord door de rechter, een moeder en een dochter. De moeder is in 2011 naar de politie gestapt, om te vertellen dat Sinan G. fraudeerde. Nu trok zij dat in. "Ik bied mijn excuses aan. Ik zat fout. Anderen hadden mij voorgelogen over Sinan."
De dochter verklaarde dat haar moeder uit boosheid naar de politie zou zijn gestapt. Opmerkelijk was dat deze getuige op de gang van de rechtszaal steeds intensief contact had met Sinan G., die op vrije voeten is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl