nieuws

Familiehuis Daniel den Hoed bestaat 25 jaar

Het familiehuis van de Daniel den Hoedkliniek bestaat 25 jaar. Het huis biedt de familie van kankerpatienten de mogelijkheid om vlakbij het ziekenhuis te logeren. Een uitkomst, vooral omdat de Daniel den Hoed patiënten heeft die overal vandaan komen.
Jairo Granadillo woont op Aruba. Toen bij hem lymfoomkanker werd vastgesteld, stuurde zijn arts hem naar Nederland om behandeld te worden. Dankzij het Familiehuis konden zijn moeder en broer met hem mee. "In zo'n moeilijke tijd wil je samen zijn", zegt Jairo's broer Joel. "We zijn heel blij dat we hier terechtkunnen. Het is écht een familiehuis. De vrijwilligers zijn ontzettend aardig. We kunnen zelf wassen, boodschappen doen, koken... Het voelt als een thuis." Jairo's behandeling is goed aangeslagen. De familie kan binnenkort terug naar Aruba.
De dochter van Johan van Assen en Ellen Blommestein uit Hattem kreeg vorig jaar zomer acute leukemie. Sindsdien zijn ze kind aan huis in het Familiehuis. "Het is ontzettend fijn om zo dicht bij onze dochter te kunnen zijn", zegt Johan. "We worden hier geweldig opgevangen en hebben ook veel steun aan de andere mensen hier." "Iedereen snapt wat je meemaakt", vult Ellen aan. "Gesprekken gaan hier meteen de diepte in."
"Je kunt op ieder moment bij je kind langs. Als ze een onderzoek heeft, als ze niet kan slapen... We lopen zo naar de overkant. En haar kamer in de kliniek zit recht tegenover die van ons in het Familiehuis. Dus 's morgens bij het opstaan en 's avonds voor het slapengaan zwaaien we altijd even.":
Dat is precies waar het om gaat, beaamt Petra van Rijn van het Familiehuis. "Op zwaaiafstand zijn. Als een van je dierbaren ziek is, is dat zo belangrijk. Bovendien hebben de mensen in het Familiehuis veel steun aan elkaar. Er zijn hier de afgelopen 25 jaar vriendschappen voor het leven ontstaan."
Vrijdag wordt het jubileum gevierd. Daarbij worden vooral de vrijwilligers in het zonnetje gezet. "Die zijn ontzettend belangrijk voor ons", zegt Petra van Rijn. "Zonder de vijftig mensen die hier met zoveel inzet en zoveel warmte werken, kon het Familiehuis niet bestaan."
Vrijdag wordt ook de aftrap gegeven voor een nieuwe campagne om geld in te zamelen. De Daniel den Hoedkliniek verhuist binnenkort naar het Erasmus MC in het centrum. "Natuurlijk verhuist het Familiehuis dan mee", besluit Petra van Rijn. "Om op zwaaiafstand te kunnen blijven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl