nieuws

Gemeenteraden van Dordrecht en Sliedrecht willen bloedtesten voor omwonenden DuPont

Raadsleden in Sliedrecht en Dordrecht willen dat er toch bloedtesten worden aangeboden aan omwonenden van DuPont. Bij het chemiebedrijf is jarenlang de giftige stof PFOA uitgestoten.
De gemeenteraden gaan met het aandringen op bloedtesten in tegen het advies van de GGD, het RIVM en een groep experts. Die raden een test af, omdat mensen toch niets met de uitkomst kunnen.
"Het zegt niks over je gezondheid nu en in de toekomst. En bij een te hoge waarde in je bloed kan ik ook geen behandeling voorschrijven, want die is er niet", stelt het Dordtse raadslid Kees Roovers (CDA), die ook huisarts is.
"Maar gezien de onrust bij omwonenden moet je toch wat", zegt Glenn Nederhof (Beter voor Dordt). Cor van Verk (PvdA) sluit zich daarbij aan: "En ik vind dat de vervuiler betaalt, dus de rekening voor die bloedtesten moet naar DuPont."
Nederhof vindt dat ook, maar verwacht er weinig van: "We kunnen het bedrijf daar niet toe dwingen."
Van Verk ziet wel kansen: "DuPont moet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, daar kunnen wij als gemeenteraad best op aandringen."

Leiband
Tijdens de raadsvergadering in Sliedrecht komen veel vragen van Arie de Ruiter. Als burger maakt hij zich al jaren zorgen over het effect van DuPont op de omgeving.
De Ruiter vraagt zich hardop af of ambtenaren die DuPont steeds een vergunning verstrekten ook voor de rechter gedaagd kunnen worden. Volgens hem hebben ze "aan de leiband van het bedrijf gelopen."
Het RIVM heeft op basis van aannames en rekenmodellen geconcludeerd dat het risico op ziektes voor omwonenden erg klein is, maar gaf zelf aan dat die conclusies "nog gevalideerd moeten worden" door een steekproef. Hoe die er uit gaat zien, is nog niet bekend.

Risico's

In de Dordtse gemeenteraad doen dinsdagavond ook de verhalen de ronde over ernstige zwangerschapsproblemen bij medewerksters van de lycra-fabriek. Veel raadsleden zeggen dat dit nieuws nog te vers is om al op te kunnen reageren.
Toch zien ze wel een parallel met de situatie bij DuPont. In beide gevallen hebben (oud-)werknemers de grootste risico's gelopen. De Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, doet daar onderzoek naar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl