nieuws

NIDA: 'Laat Aboutaleb met Derksen bellen'

Derksen-FC-Rijnmond
Derksen-FC-Rijnmond
De Rotterdamse partij NIDA wil dat burgemeester Aboutaleb ingrijpt bij voetbalclubs die zouden discrimineren bij het ledenbeleid. Aanleiding zijn uitspraken van voetbalanalist Johan Derksen.
Derksen kwam begin deze week in het nieuws omdat hij zei dat sommige amateurclubs 'naar de klote gaan' vanwege een te groot percentage voetballers met een Marokkaanse achtergrond.
Derksen ging er donderdagavond op door met een verhaal over een Rotterdamse voetbalclub. Een bevriende voorzitter zou nieuwe leden met een Marokkaanse naam op een wachtlijst zetten om vervolgens niets meer te laten horen. "Maar ze hadden ooit een Mohammed en die was slim. Na drie keer op een wachtlijst gezet te zijn als Mohammed, stuurde hij een mail als Henk Janssen en kon die de volgende avond komen trainen."
Om welke club het gaat zou Derksen niet gezegd hebben. NIDA vraagt aan burgemeester Aboutaleb dit te achterhalen bij de voetbalanalist. In een twitterbericht maakt de partij er zelfs een grap over. Ook eist ze maatregelen tegen discriminerende voetbalverenigingen.
Het is niet voor het eerst dat een club in opspraak komt vanwege mogelijk discriminerend ledenbeleid. In februari 2014 stelde toenmalig PvdA-kamerlid Tunahan Kuzu kamervragen over soortgelijke praktijken bij Neptunus-Schiebroek.
Volgens Neptunus was er toen geen sprake van het weren van allochtone jeugdleden, omdat één op de drie jeugdleden allochtoon is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl