nieuws

Penningmeester rooft de kas van Sliedrechtse vereniging

geld-euros
geld-euros
De EHBO-vereniging in Sliedrecht is het slachtoffer geworden van een penningmeester die de hele kas heeft leeggehaald. De vrouw heeft 26.000 euro verduisterd. Op papier is de vereniging failliet, maar de leden en het bestuur zijn ervan overtuigd dat ze er bovenop zullen komen.
"Het begon twee weken geleden", vertelt secretaris Martin Bezemer van de Sliedrechtse EHBO-vereniging. "Toen biechtte de penningmeester bij de voorzitter op dat ze de kas had leeggehaald. Een reden gaf ze niet. Daarover tasten we nog steeds in het duister."
Ook in de weken erna, toen de vrouw nog twee keer wat spullen van de vereniging kwam inleveren, kwamen er geen antwoorden. De club bleef achter met vragen én rekeningen.
"We hebben nu 500 euro op de rekening staan", zegt Bezemer, "en voor 900 euro aan rekeningen die betaald moeten worden. Technisch gezien zijn we gewoon failliet."
Er is inmiddels aangifte gedaan tegen de vrouw.

Tekenen aan de wand

Het bestuur van de vereniging vraagt zich inmiddels ook af of er geen aanwijzingen waren dat de vrouw fraude pleegde. "Tsja, misschien wel", geeft Bezemer toe. "Als je achteraf terugkijkt, zijn die tekenen er wel. Maar dat zie je altijd later pas."
De secretaris vertelt het verhaal dat de vergaderingen van de kascommissie altijd in Sliedrecht gehouden werden en dat de vrouw altijd vanuit haar woonplaats Hoornaar naar Sliedrecht kwam. "Omdat het makkelijker was", liet ze daarbij weten. Bezemer: "Maar als de bankafschriften ter sprake kwamen, dan was ze die per ongeluk vergeten. Als je daar nu op terugkijkt, dan was dat ook een aanwijzing."

Toch nog hoop

De leden van de EHBO-vereniging zijn deze week op een ledenvergadering bijgepraat. Zij kwamen ook met mogelijke oplossingen, zoals het nu al innen van de contributie van volgend jaar, zodat in ieder geval de rekeningen betaald kunnen worden. Dat gaat ook gebeuren.
"De verslagenheid binnen de vereniging is wel erg groot", zegt Bezemer. "Ik heb zelf ook wel flink wat hoofdpijn en slapeloze nachten gehad. Maar na de ledenvergadering gaat het wel wat beter. We hebben veel steun aan elkaar."
De EHBO-vereniging helpt bij evenementen als braderiën, Koningsdag en de avondvierdaagse. Daarnaast worden lessen en opfriscursussen gegeven. "Het is maar de vraag of dat allemaal door kan gaan", zegt Bezemer. "Dat valt nu nog niet te zeggen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl