nieuws

Roep om metro in nachtelijke uren

Rotterdamse metro's houden er nu aan het begin van de nacht mee op
Rotterdamse metro's houden er nu aan het begin van de nacht mee op
In menig wereldstad met een metronetwerk rijden de metro's in de nachtelijke uren gewoon door. Zo niet in Rotterdam. Maar de roep om een nachtmetro klinkt steeds luider.
Voorstanders lanceerden onlangs
om hun pleidooi voor een nachtmetro met zoveel mogelijk 'likes' kracht bij te zetten. De teller stond woensdag op vijfduizend steunbetuigingen.
"Geen taxi's of eindeloze bobbus meer, maar gewoon de metro", schrijven de initiatiefnemers Roy Vathorst en Ronald Amsterdam. "Gewoon snel naar huis kunnen, zonder gedoe of veel geld uit te hoeven geven."

Steun in raad

Ook in de gemeenteraad is steun te vinden voor het idee. GroenLinks vindt dat nachtmetro's een eis moeten worden in de concessie voor het openbaar vervoer in de stad. Die gaat in december van dit jaar in.
Het is vrijwel zeker dat de RET de komende tien jaar het ov in Rotterdam en omstreken mag verzorgen. Daarom is dit volgens GroenLinks ''hét moment'' om afspraken te maken over een nachtelijke metro. De partij vindt net als de mensen achter de Facebookpagina dat die in het weekend moet gaan rijden.
Eerder dit jaar pleitte coalitiepartij D66 al voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor nachtelijke metro's. In buurgemeente Lansingerland brak de PvdA twee weken geleden een lans voor nachtmetro's op lijn E, de RandstadRail tussen Rotterdam en Den Haag.

'Een wereldstad moet dit aanbieden'

"We willen dit niet zozeer voor onszelf, maar als wereldstad hoor je dit gewoon aan te bieden", motiveert Roy Vathorst de Facebookpetitie. Zowel voor inwoners van de stad als voor bezoekers zouden nachtmetro's meerwaarde hebben, zegt hij. "Eerst dachten we vooral aan mensen die uitgaan, maar we krijgen ook veel reacties van mensen die in de stad werken. Bijvoorbeeld in de horeca, maar ook in de zorg."
Vathorst ziet ook wel wat nadelen. "Taxibedrijven zullen er niet zo blij mee zijn. Maar mensen houden wel geld over en dat geven ze uit. Zo wordt er ook aan verdiend."
De grote openstaande vraag is nog: wat hangt er voor prijskaartje aan nachtelijke metro's?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl