nieuws

'Prince was één van de allergrootste muzikanten ooit'

Prince tijdens zijn gastoptreden op het North Sea Jazz 2013
Prince tijdens zijn gastoptreden op het North Sea Jazz 2013
De Amerikaanse popster Prince is donderdag overleden. Dat meldt zijn woordvoerder. De beroemde muzikant heeft vele malen opgetreden in Rotterdam, de laatste keer was in 2013 op het North Sea Jazz Festival in Ahoy.
Dat jaar kwam hij onaangekondigd het podium op om samen met Larry Graham een nummer spelen. Na het verrassende gastoptreden verdween hij weer van het podium. Op 10.35 in het onderstaande filmpje komt Prince op het podium.


Twee jaar eerder was Prince de hoofdact van het meerdaagse jazzfestival. Drie avonden op een rij trad hij op voor de in totaal 79.000 bezoekers van North Sea Jazz.
'Hij kon alles'
Directeur Jan Willem Luyken van North Sea Jazz noemt Prince "één van de allergrootste muzikanten die ik ooit heb gezien. Hij had natuurlijk heel veel hits, maar hij wist ook alle genres te overstijgen. En hij kon op muzikaal gebied alles."
Na zijn optredens op het North Sea Jazzfestival in 2011 gaf Prince later dat jaar nog een extra concert in Ahoy Rotterdam.

Vaste prik

Het Rotterdamse poppodium was vaste prik voor Prince als hij in Nederland was. Onder meer in 1986, 1992, 1998 en 2002 gaf hij shows in Ahoy. In dat laatste jaar was het concert binnen 20 minuten uitverkocht. Ook in de Kuip gaf hij meerdere shows in 1988 en 1990.
Prince Rogers Nelson, zijn volledige naam, staat wereldwijd bekend als een muzikaal genie. Hij componeerde, zong en was gitarist, bassist en toetsenist.

Vele hits

Hij heeft ruim vijftig albums uitgebracht. De muzikant brak door in de jaren '80 met hits als Purple Rain (Onderstaande video), I Would Die 4 U and Raspberry Beret. Prince won meerdere Grammy's en andere muziekprijzen.

Hij zou volgens CNN overleden zijn op Paisley Park, zijn thuis en muziekstudio in Minnesota (VS). Hij moest op 15 april al naar het ziekenhuis voor een medische noodsituatie.
Prince is 57 jaar oud geworden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl