nieuws

Langdurig werklozen aan de slag in Rotterdamse fietsfabriek

De werkloosheid daalt, maar voor de langdurig werklozen die al langer dan een jaar zonder baan zitten is het nog altijd heel lastig weer aan het werk te komen. In Schiedam, Vlaardingen en Maassluis is oud-voetballer John de Wolf aan de slag met langdurig werklozen. Met zijn project boekt De Wolf een eerste succes.
Bij de Rotterdamse fietsfabriek Uno kunnen langdurig werklozen direct aan de slag. "Er zijn verschillende soorten werkzaamheden, van simpel tot gecompliceerd, en we hebben gemerkt dat juist langdurig werklozen op het moment dat ze op de juiste manier worden benaderd, een hele goede bijdrage kunnen leveren", zegt directeur Ton Kol.
De meeste werkgevers deinzen juist terug voor langdurig werklozen. Uit cijfers blijkt dat hoe langer iemand thuiszit, hoe kleiner de kans op een baan. De duur van de werkloosheid is dus een probleem.
De kandidaat-fietsenmakers zitten ook al een tijdje thuis. Ze solliciteren zich suf maar het levert weinig op. "Gemiddeld vijf brieven per week", zegt de 31-jarige David Meijer uit Maassluis.
"Bij de meeste sollicitaties kwam toch ter sprake dat ik te oud was", zegt de 58-jarige Schiedammer Alouis Brouwer. Hij is al vijf jaar op zoek naar een baan.
Uit recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat maatregelen om de werkloosheid te bestrijden nauwelijks effect hebben. "Toch wel", zegt oud-voetballer John de Wolf. Hij is op onorthodoxe wijze met een groep langdurig werklozen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis aan de slag gegaan. Met sport brengt hij ritme, conditie en discipline bij.
John de Wolf: "Ik zie een groot verschil tussen hoe de jongens zes weken geleden binnenkwamen: weinig mimiek, nauwelijks een glimlach en schuchter. Als ze nu binnenkomen, doen ze dat met plezier en de borst vooruit. Dat klinkt overdreven maar dat helpt bij het solliciteren."
Uit het netwerk van De Wolf vloeien nu de eerste banen voort. "Een hele mooie kans", zegt de 58-jarige Schiedammer. "Ik hoop dat dit echt een mooie uitdaging is om eindelijk echt aan het werk te kunnen."
De vijf kandidaat-fietsenmakers zijn allemaal aangenomen. Aanstaande maandag worden ze om acht uur 's ochtends verwacht voor hun eerste werkdag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl