nieuws

Rijnmond Staat Stil met Wilfried de Jong

Wilfried de Jong leefde een tijd 'als een monnik' om een nieuw boek te schrijven en dat is er nu: "Zweefduik" heet het. De titel verwijst naar een verhaal in het boek dat zich afspeelt bij de Rotterdamse Hefbrug.
En daar spreken verslaggever Paul Verspeek en
ook af. Een plek met een verhaal. Wat zeg ik: een plek met meerdere verhalen, want voor je het weet, praten beide heren over Cornelis Bastiaan Vaandrager, Rotterdamse kunst en Feyenoord.

Graven

Over grote en kleine kunst, die in De Jong verbroederen. "Ik kan ontroerd raken als ik tussen de meute van Feyenoordfans sta. Maar ik kan ook in mijn eentje in een moeilijk boek zitten en dolgelukkig worden dat ik iets niet begrijp en ernaar moet graven."
Over "Zweefduik", uiteraard, waarin Wilfried de fiets dit keer heeft weggelaten. "Honderd procent bewust. Ik merkte dat het mij in de weg ging zitten dat ik mijzelf in de sporthoek had gedreven. Ik wilde weer de ruimte hebben alle onderwerpen te kiezen. Je moet de lezer verrassen en niet behagen."

Vrijheid

En passant hebben ze het ook nog over Zomergasten, het programma dat Wilfried de Jong na drie seizoenen vaarwel zegt. Een logische stap in zijn loopbaan, die steeds draait om dat ene begrip: totale vrijheid.
"Ik heb Zomergasten met erg veel plezier gedaan. Maar het is een dienstbaar programma. Je bent eigenlijk te gast bij de gast. Ik ben 58 jaar, ik kan ook morgen omvallen. Ik wil de komende jaren echt dingen maken, van A tot Z. Dingen die helemaal uit mijzelf komen."
Rijnmond Staat Stil dus, over die veelzijdige Rotterdammer met de ongeplande carrière: Wilfried de Jong. Een gesprek over bevrijding en steeds die andere afslag nemen.
Foto: Stephan Vanfleteren
Zweefduik is verschenen bij uitgeverij Podium.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl