nieuws

Rotterdams onderzoek brengt 'oud hoofd-gen' aan het licht

Dat mensen er soms ouder of jonger uitzien dan ze werkelijk zijn, valt op zijn minst voor een deel genetisch te verklaren. Dat is op zich niet verwonderlijk, maar onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben nu voor het eerst een gen geïdentificeerd dat hier een rol in speelt.
De onderzoekers ontdekten dat mensen met een bepaalde vorm van het gen MC1R er tot twee jaar ouder uitzien dan mensen met een andere vorm van dat gen. Er is nog veel vervolgonderzoek nodig om te achterhalen welke rol de genen precies spelen, maar volgens hoogleraar forensische moleculaire biologie Manfred Kayser maakt dit eerste resultaat duidelijk "dat we op de goede weg zijn".

Gezonder ouder worden

"De volgende stap is onderzoek naar hoe een jong uiterlijk samenhangt met een betere gezondheid en dus uiteindelijk onderzoek naar hoe we gezonder ouder worden", zegt Kayser. Het gen dat opdook in de studie, MC1R, wordt ook gerelateerd aan pigmentatie, vatbaarheid voor huidkanker en DNA-schadereparatie.
De onderzoekers maakten gebruik van gegevens uit twee langlopende onderzoeken waar respectievelijk 2700 en 1700 mensen aan meedoen. Van die mensen schatten ze op basis van portretfoto's de leeftijd. Vervolgens gingen de wetenschappers na of ze een verband konden vinden met DNA-variaties, waarvan er in totaal acht miljoen bekend waren.

Unilever hoopt op toepassingen

Het onderzoek heeft ook een commerciële kant: fabrikant Unilever deed eraan mee, hopend op mogelijkheden voor "toekomstige productontwikkeling". "Met het ontrafelen van de geheimen waardoor sommige mensen er jong uitzien voor hun leeftijd kunnen we innovatieve manieren zoeken om iedereen er langer jonger uit te laten zien in de toekomst", aldus onderzoeker David Gunn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl