nieuws

'Douanier kon drugs smokkelen door personeelsgebrek'

Cocaine
Cocaine
Douanier Gerrit G. uit 's-Gravenzande, die verdacht wordt van betrokkenheid bij drugstransporten via de Rotterdamse haven, kon jarenlang ongecontroleerd zijn gang gaan door personeelstekort. Dat schrijft NRC op basis van stukken uit het strafdossier.
Volgens de regels moeten bepaalde containers altijd door meerdere douaniers worden gecontroleerd, maar dat doet de douane als sinds 2011 niet meer, meldt de krant. "Dat is praktisch niet meer haalbaar", zei teamleider Geert Scheringa eind mei 2015 in een verhoor.
400 kilo cocaïne
G. werd een jaar geleden aangehouden nadat een smokkelpartij met 400 kilo cocaïne was onderschept. Hij werkte zo'n 35 jaar bij de Rotterdamse douane. De laatste zes jaar deed hij dat op de afdeling Pre-arrival.
Op die post beslissen douaniers of containers al dan niet worden geïnspecteerd op drugs, bleek uit stukken die RTV Rijnmond vorig jaar in handen kreeg.
De douane wil niet reageren op het bericht in NRC, omdat er nog een onderzoek loopt bij het Openbaar Ministerie. Het OM maakte donderdag bekend dat er in maart 2900 kilo cocaïne werd onderschept in de Rotterdamse Waalhaven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl