nieuws

Van Weert: 'Excelsior is minder een vriendengroep dan vorig jaar'

Nog twee wedstrijden heeft Excelsior om zich rechtstreeks te handhaven in de eredivisie. De Kralingers staan op gelijke hoogte met Willem II, maar hebben een minder doelsaldo. Spits Tom van Weert is vol vertrouwen: "Ik geloof in rechtstreekse handhaving. Onze concurrent draait ook niet lekker en als ik kijk naar het programma gaan wij het halen."
In zijn woonplaats Den Bosch blikt Van Weert terug op het seizoen, dat tot nu toe teleurstellend verloopt. "Maar als we ons tijdens de laatste wedstrijden alsnog handhaven, hebben we het gewoon hartstikke goed gedaan. M'n grootste teleurstelling is dat ik dacht dat we verder waren dan vorig jaar. We gaven toen weinig weg en scoorden makkelijker. Nu gaat het op alle vlakken wat minder. In veel wedstrijden zijn we volledig kansloos geweest."

Wisselen

Het vele wisselen heeft volgens Van Weert geen goed gedaan aan de prestaties van Excelsior. "Soms speelden we 4-4-2 en dan weer 4-3-3. Ook qua spelers is er veel gewisseld. Dan stond Van Mieghem op links, dan weer Auassar. Of Kuwas op rechts en later Kuwas op het middenveld. Ook Jeff Stans ging er in en er weer uit. Om mij heen is er veel gewisseld. Ik denk dat we het beste 4-3-3 kunnen spelen. We hebben daar geschikte spelers voor en ik denk dat ik daarin ook het best tot mijn recht kom."
Excelsior speelt zondag thuis tegen PEC Zwolle en volgende week uit bij Cambuur. Willem II ontvangt Feyenoord en gaat op bezoek bij Roda JC. Vorig jaar handhaafde Excelsior zich één speelronde voor het einde door gelijk te spelen bij FC Utrecht. Zo ver komt het dit seizoen dus niet.
Op de vraag of de spelers van Excelsior net zo'n vriendengroep vormen als vorig jaar is Van Weert duidelijk: "Minder dan vorig jaar. Maar dat hoeft te niet zeggen dat daarom de prestaties minder zijn. Want we zijn wel profs en dus moeten we presteren. Of we nu vrienden zijn of niet. Maar vorig jaar speelden we bijna het hele jaar met hetzelfde team. De hiërarchie was duidelijk en de rollen waren beter verdeeld. Dit jaar hadden we meer keuzes, dus is er meer gewisseld. Daardoor krijg je meer 'egootjes' en zijn spelers sneller teleurgesteld, omdat ze vinden dat ze horen te spelen. Dat was vorig jaar minder."

Aflopende contracten

Al in een vroeg stadium gaf Van Weert aan dat hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen bij Excelsior. En ook dragende spelers als Fischer, Stans en Auassar zijn na dit seizoen transfervrij. Dat zij daarom minder gemotiveerd zouden zijn, omdat ze volgend jaar waarschijnlijk elders spelen, is onzin volgens Van Weert. "Ik durf m'n handen er voor in het vuur te steken dat dit niet zo is. Wel denk ik dat het een nadeel is geweest. Want je kan niet ontkennen dat je verder denkt dan Excelsior. Maar de laatste twee wedstrijden gaat echt iedereen vol voor het beste resultaat om het goed af te sluiten."
Momenteel is er geen concrete interesse voor Van Weert. Barcelona mag dan z'n droomclub zijn, de voormalig student Organisatiewetenschappen aan de KUB weet dat zijn toekomst een aantal niveaus lager zal liggen. "Ik heb geen specifieke voorkeur. Ik kan wel zeggen dat ik de Tweede Bundesliga leuk vind, maar er zijn ook steden in Oost-Duitsland.... Dan kan je beter in de eredivisie spelen. En dan is het linkerrijtje wel m'n doel. Maar nu valt er nog niks over te zeggen. Misschien meldt een club uit China zich wel. Als ik mij daar in twee of drie jaar tijd financieel onafhankelijk kan spelen, zal ik dat ook overwegen. Maar m'n droom is altijd geweest om in de top van Nederland te spelen. Al weet ik ook wel dat dat lastig wordt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl