nieuws

Kunst en kitsch WOII in Museum Rotterdam '40-'45

De meidagen komen er aan en daarmee staat de Tweede Wereldoorlog weer volop in de belangstelling. Museum Rotterdam '40-'45 roept mensen op om voorwerpen of documenten uit die tijd te laten bekijken door experts. Op 18 mei is er zelfs een Rozovo-dag: een Rotterdamse zoldervondstendag.
Zo'n twintig musea in ons land hebben de Actie Niet Weggooien opgezet om parafernalia, documenten, foto's en andere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog in te zamelen. Volgens de initiatiefnemers duiken er ruim 70 jaar na het einde van de oorlog nog altijd bijzondere dingen op.
Mensen vinden zaken terug tijdens een verhuizing of ze stuiten op voorwerpen uit de oorlog bij een verbouwing of zolderopruiming. Ook in Museum Rotterdam '40-'45 kunnen mensen terecht om hun vondsten te laten toetsen, bijvoorbeeld brieven, dagboeken, foto's documenten of voorwerpen. Conservator Johan van der Hoeven "Dat kan eigenlijk altijd wel, een afspraak maken is voldoende. Maar op 18 mei is er de speciale Rozovo-dag."
Op de website www.actienietweggooien.nl wordt in het Polygoonjournaal van januari 1948 over het RIOD/NIOD vertelt waarom het belangrijk is om bijzondere voorwerpen uit WOII voor het nageslacht te bewaren.
Alle foto's zijn uit de collectie Museum Rotterdam '40-'45.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl