nieuws

Umar: nominatie Pim Fortuyn Prijs welkome afwisseling

Columniste Ebru Umar is verheugd over haar nominatie voor de Pim Fortuyn Prijs. "Een heel welkome afwisseling", reageert ze vanuit Turkije, het land dat de Nederlands-Turkse opiniemaakster nog altijd niet mag verlaten omdat ze negatief over president Erdogan heeft geschreven.
"Dit is wel tof. Afleiding is heel erg fijn", zegt Umar. Ze weet nog altijd niet wanneer ze terug naar Nederland mag. Haar verzoek om terug te mogen is nog in behandeling bij de Turkse autoriteiten. Justitie in Turkije verdenkt Umar van belediging van het staatshoofd.

Contact met Rutte

De in Rotterdam opgegroeide columnist van Metro en Libelle zegt dat ze afgelopen weekend nog contact heeft gehad met premier Mark Rutte. "Vrijdag hebben we gebeld, zaterdag ge-sms't'', zegt Umar. Ze heeft de indruk dat de regering zich voor haar inzet.
In de tussentijd heeft Umar in Turkije gezelschap van haar moeder. Fijn, maar "je moeder verdriet zien hebben en wanhopig zien zijn, dat is niet makkelijk", vertelt ze.
De Pim Fortuyn Prijs wordt voor de tweede keer uitgereikt. Hij is bedoeld voor 'de meest Fortuynistische persoon van Nederland'. Wie dat is, wordt bepaald door een jury die bestaat uit Joost Eerdmans, Simon Fortuyn, Rita Verdonk en Fortuyn-biograaf Leonard Ornstein. Op 25 mei wordt bekendgemaakt wie de winnaar is.

Niet terug naar huis

Umar hoopt dat ze snel terug kan naar Nederland, maar ze denkt niet dat ze teruggaat naar haar huis in Amsterdam. Daar werd kort na het begin van de affaire ingebroken. De dader kalkte "hoer" op een muur. "Ik kan weer terug naar huis, maar de kans dat ik naar dat huis terugga is nagenoeg nihil."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl