nieuws

Justitie in beroep in fraudezaak Capelse kinderopvang

Justitie neemt geen genoegen met de celstraf die de rechtbank heeft opgelegd aan de eigenaar van kinderopvang De Parel in Capelle aan den IJssel. Zowel tegen zijn celstraf als tegen de vrijspraak voor zijn vrouw gaat het Openbaar Ministerie in beroep.
, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Justitie had drieënhalf jaar cel geëist tegen de man en ruim drie jaar tegen zijn echtgenote voor grootschalige fraude. Volgens de rechtbank blijkt uit niets dat de vrouw, die mede-eigenaar was van de opvang, op de hoogte was van de oplichtingspraktijken van haar man.

Gratis opvang

De Parel bood gratis kinderopvang aan. Het enige dat ouders hoefden te doen, was een maximaal bedrag aan kinderopvangtoeslag overmaken naar de rekening van de opvang. Op die manier heeft de opvang op malafide wijze miljoenen euro's binnengehaald.
Zeker honderd ouders hebben van de fiscus te horen gekregen dat ook zij tienduizenden euro's terug moeten betalen. Ze kregen namelijk ten onrechte kinderopvangtoeslag voor dagen waarop ze helemaal niet aan het werk waren en betaalden geen ouderbijdrage. Daarover loopt nog een rechtszaak.

'Ouders ontzien'

De SP vindt dat de belastingdienst de ouders moet ontzien, omdat ze zelf ook zijn misleid. Nu duidelijk is dat de eigenaar van De Parel fraude heeft gepleegd, zou staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) er opnieuw naar moeten kijken, vindt Kamerlid Tjitske Siderius. "Hier is zo overduidelijk dat de ouders zijn opgelicht. Ze hebben niet moedwillig gefraudeerd, maar zijn er gewoon ingeluisd."
Wiebes liet in maart echter al duidelijk blijken dat hij niet van plan is een uitzondering te maken. "Het is niet uit te leggen aan ouders die zich keurig aan de regels houden dat een kleine groep dat niet hoeft", schreef hij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl