nieuws

Langer leven met een gezond brein

In het Erasmus MC konden bezoekers dinsdag door een megabrein lopen en op die manier hun eigen brein ontdekken. Het academische ziekenhuis wil mensen ervan bewust maken dat ze zelf veel kunnen doen om hun hersenen gezond te houden.

Per jaar krijgen 2500 mensen in de regio Rotterdam een herseninfarct -of bloeding. En dat is te veel, vindt neuroloog Paula Janssen van het Erasmus MC.
''We zijn deze informatiemarkt gestart om beroertes te voorkomen, mensen hebben daar zelf namelijk veel invloed op. Gezond eten en leven en stoppen met roken verlaagt het risico op een beroerte.''

Beroerte
Bij een beroerte gaat iets mis in de hersenen en wordt een bloedvat voor kortere of langere tijd afgesloten en dat leidt tot uitval verschijnselen. Signalen om te herkennen dat je een beroerte hebt zijn een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm.
''Het is belangrijk om snel een arts in te schakelen als je één van de signalen of alle drie de signalen hebt, want hoe sneller je naar een arts gaat, hoe groter de kans dat je volledig herstelt van een beroerte'', adviseert Janssen.

Gezondheid testen

Naast het lopen door een megabrein, konden bezoekers in het Erasmus MC een gezondheidsroute lopen. Janssen: "Er is een mogelijkheid om je bloeddruk te laten meten, cholesterol te prikken en je bmi te berekenen. Daarnaast zijn er neurologen en verpleegkundigen die vragen kunnen beantwoorden over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl