nieuws

Rotterdamse moskee mag monument worden

De Annasr Moskee
De Annasr Moskee
De Annasr Moskee in Rotterdam wordt een gemeentelijk monument. De Raad van State heeft bezwaren van het moskeebestuur verworpen. Het bestuur wilde het gebouw in het Nieuwe Westen slopen en vervangen voor een moskee voor 5000 bezoekers.
Door de uitspraak van de Raad van State, woensdagochtend, kunnen de plannen van het moskeebestuur niet meer doorgaan.
De gemeente vindt dat het pand uit 1931 cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarden heeft. Het zou een van de toonaangevende bouwwerken van de architecten Meischke en Schmidt zijn.
Nieuwe moskee
De Stichting Moskee Annasr voor Marokkanen is eigenaar van het gebouw op de hoek van de Allard Piersonstraat en de Van Citterstraat. Deze wilde het gebouw slopen en er een nieuwe moskee bouwen.
Het huidige gebouw zou bouwkundige gebreken hebben en te klein zijn. Daarnaast zou renovatie van het huidige gebouw financieel niet haalbaar zijn voor de stichting.
De Raad van State zegt dat de stichting te weinig onderzoek heeft gedaan om met renovatie tot een grotere capaciteit dan 2400 plaatsen te komen. Ook is niet aannemelijk gemaakt dat alleen nieuwbouw de enige optie is. Daarnaast is er niet met de gemeente overlegd.

Eerder al ongelijk

De rechtbank in Rotterdam stelde in juli vorig jaar de stichting al in het ongelijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl