nieuws

Omwonenden kritisch over pomptechniek A4

Omwonenden van het nieuwe stuk A4 tussen Schiedam en Delft blijven kritisch over de nieuwe pomptechniek van Rijkswaterstaat. Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting van de Raad van State.
Stichting De Batavier is naar de Raad van State gestapt om de watervergunning voor de A4 Midden-Delfland aan te vechten. De club van omwonenden is het niet eens met het verlenen van de vergunning door het Hoogheemraadschap Delfland.
Al tijdens de bouw van het nieuwe stuk snelweg bleek dat ondanks de damwanden in de bouwput veel grondwater in de tunnelbak stroomt. Toch ging de weg vorig jaar open.
Deze week is Rijkswaterstaat (RWS) begonnen met het terugpompen van overtollig water in de polders. Dit water komt uit de verdiepte tunnelingang en werd voorheen naar zee afgevoerd. Deze ‘retourbemaling’ is een nieuwe techniek.

'Geen garantie'

"Dat deze pomptechniek bij een ander RWS-project van 6 maanden goed is verlopen, is geen garantie voor ons", zegt John Witjes van Stichting Batavieren. "Er hoeft maar iets fout te gaan, bijvoorbeeld slecht onderhoud van de pompen, en we hebben een groot probleem."
Rijkswaterstaat kwam daarop met voorbeelden van soortgelijke projecten uit Amerika. Daar wordt retourbemaling al langer gebruikt. Succesvol volgens RWS.

Uitspraak

Wat er moet gebeuren als de Raad van State het eens is met de omwonenden, is nog niet duidelijk. De Raad van State doet binnen 6 weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl