nieuws

Grote klimaatconferentie in Rotterdam van start

Hoe kunnen de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken worden gehouden? Meer dan 1500 klimaatwetenschappers en beleidsmakers van over de hele wereld zijn vanaf dinsdag bijeen in Rotterdam om over die vraag te praten.
Tijdens de klimaatconferentie 'Adaptation Futures' presenteren honderden deelnemers hun onderzoeken en projecten. Onder de prominente gasten is koningin Máxima. Zij spreekt woensdag het publiek toe. Op de eerste dag van de bijeenkomst komen VN-klimaatchef Christiana Figueres en klimaatwetenschapper Roger Pulwarty aan het woord.

Deltacoalitie

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft op de conferentie een nieuwe internationale Deltacoalitie gepresenteerd. Dit samenwerkingsverband bestaat uit twaalf laaggelegen landen die kennis en ervaring gaan uitwisselen om in dichtbevolkte gebieden rampen met water te voorkomen.
De coalitie is een initiatief van Nederland, Japan en Colombia. Ook Frankrijk, Indonesië, Bangladesh Mozambique, Egypte, Vietnam, Zuid-Korea, Myanmar en de Filipijnen doen mee.

Vervolg op klimaatakkoord

De conferentie in Rotterdam is de eerste sinds het klimaatakkoord van Parijs eind vorig jaar. Toen is afgesproken dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden moet blijven. Nederland wil samen met andere laaggelegen landen nadenken over het voorkomen van overstromingen.
Thema's die aan bod komen zijn onder meer de invloed van klimaatverandering op steden en infrastructuur, drinkwater, ecosystemen en gezondheid. Nederland organiseert de bijeenkomst omdat ons land momenteel EU-voorzitter is.
Adaptation Futures duurt tot en met vrijdag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl