nieuws

Oprichter Roparun zelf getroffen door kanker: 'Een week geleden had ik hier niet kunnen staan'

Sjaak Bril, de oprichter van Stichting Roparun, kan voor het eerst niet meelopen met het evenement, omdat hij zelf kanker heeft. Zijn Ahoy-team heeft dit jaar speciaal voor hem gelopen. "Het is niet met een pen te beschrijven. Dat ze dit voor mij hebben gedaan is zo bijzonder."
Bij Bril werd begin dit jaar maagkanker geconstateerd. Hij zit nu middenin zijn chemokuren, maar kan gelukkig bij de finish kan staan. "Ik ben zo ontzettend blij dat de Roparun precies in een periode valt tussen mijn chemo's door. Een week geleden had ik hier niet kunnen staan, daar had ik gewoon niet de energie voor."
De 25ste editie van de Roparun startte vrijdag in Parijs en Hamburg. De 333 teams zamelen geld in voor projecten om het leven van kankerpatiënten draaglijker te maken. Vorig jaar is er 5 miljoen euro opgehaald. Het bedrag van dit jaar wordt over twee weken bekendgemaakt.

Bril wilde zelf meedoen

Het was de bedoeling dat oprichter Sjaak Bril dit jaar gewoon mee zou lopen. Maar door zijn ziekte is dat niet mogelijk.
"Je voelt je lichamelijk sterk genoeg, maar ik moet het niet doen, want over een week moet ik weer een chemokuur ondergaan en dan weet ik dat ik daar mijn energie keihard voor nodig heb."

Bril heeft zijn team vrijdag uitgezwaaid. "Jeetje daar gaan ze en dan kan je niet mee", vertelt hij RTV Rijnmond-verslaggever Jelle Gunneweg bij de finish. "Dat was heel emotioneel."

Roparun 2017

Hij hoopt volgend jaar weer mee te doen, maar weet nog niet of dat kan. Na de eerste drie chemokuren, moet hij nog geopereerd worden en daarna weer drie chemo's ondergaan. "En dan is het afhankelijk hoe je er mentaal en lichamelijk uitkomt", zegt Bril.
Nellie Cooman hoopt dat hij er in 2017 gewoon weer bij is: "Volgend jaar staat ie weer op de Coolsingel".
Tot die tijd steunt Bril zijn team dat 40.000 euro heeft opgehaald. En van dat bedrag wist hij nog niets: "Ik dacht dat wij net over de 20.000 zaten. Geweldig! Echt top van die kanjers!"

Roparun live op Rijnmond

De Roparun is tot 18.00 uur live te volgen op onze website en tot 17.00 uur op Radio en TV Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl