nieuws

Vondelingenkamer Dordtse stichting voor het eerst gebruikt

Voor het eerst is in Nederland een vondelingenkamer gebruikt van de Dordtse stichting Beschermde Wieg. Een jonge moeder stond in Groningen haar zojuist geboren kind af.
De vrouw belde in de nacht van donderdag op vrijdag de noodlijn van Beschermde Wieg. Daarop schakelde de stichting een verloskundige in, die het kind op de wereld hielp zetten.
De baby is later overgedragen aan het Groningse Martini Ziekenhuis, een van de instellingen waar vondelingenkamers zijn ingericht. Het kindje is ondergebracht bij een crisispleeggezin.
Op straat
Barbara Muller van Beschermde Wieg is blij dat de moeder haar stichting heeft benaderd.
''Dat is een veel beter alternatief dan dat het kindje in de berm achterlaten.''
Vondelingenkamers zijn bedoeld om moeders een plek te geven waar ze baby's veilig achter kunnen laten. De ruimtes zijn onder meer te vinden in Papendrecht en Middelburg.
Muller opende eerder al het Babyhuis in Dordrecht; een opvangplek voor pasgeboren kinderen van moeders die de zorg even niet alleen aankunnen.
Verboden
Moeders die hun kind te vondeling willen leggen, zijn in Nederland strafbaar. Ze riskeren een celstraf van meer dan vier jaar en een boete van ongeveer 20.000 euro.
''Het is heel bijzonder als je hoort dat wij een strafbaar feit hebben gepleegd en mogelijk vervolgd worden, terwijl we hiermee een misdrijf hebben voorkomen'', aldus Muller.
EU-landen
Nederland loopt volgens haar achter op het gebied van abortuswetgeving. ''Twaalf EU-landen zijn ons al voorgegaan door de wet aan te passen of te gedogen.''
Volgens Muller worden jaarlijks twee levende en zo'n vier dode vondelingen ontdekt in vuilcontainers, boodschappentassen of op straat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl