nieuws

Brandweer onderzoekt aanrijtijd brand Hellevoetsluis

De brand in Hellevoetsluis van vorige week vrijdag
De brand in Hellevoetsluis van vorige week vrijdag
Er komt een onderzoek naar het optreden van de brandweer bij het bestrijden van de fatale brand in Hellevoetsluis. Het vuur in de woning in de Gruttostraat kostte vrijdagochtend een ouder echtpaar het leven.
Het onderzoek van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) komt bovenop het normale onderzoek naar de oorzaak van de
. Het richt zich op de aanrijtijd van de tweede brandweerwagen. Die kwam later dan gewenst bij de woning.
De eerste wagen van de brandweer was op tijd in de Gruttostraat. Op het voertuig zaten twee brandweermensen, maar die mogen niet zonder achtervang een brandend pand binnengaan. Ze moesten daarom wachten op de tweede wagen. Het duo heeft in de tussentijd wel andere hulp geboden, zoals het evacueren van omwonenden.
''Maar'', zegt een woordvoerder van de VRR, ''ook al waren we er direct met voldoende mensen geweest, dan nog hadden we niet het huis in kunnen gaan. Het huis stond al in lichterlaaie toen de eerste wagen arriveerde.''
Dat neemt niet weg dat de brandweer wel wil weten hoe het kon gebeuren dat de tweede brandweerwagen later in de Gruttostraat aankwam dan volgens de norm mag.
''Er is iets niet goed gegaan, laat dat duidelijk zijn'', aldus de woordvoerder. ''Sommige brandweermensen zeggen dat hun pager niet is afgegaan. Dat is een van de zaken om naar te kijken.''
De brandweer in Hellevoetsluis bestaat volledig uit betaalde vrijwilligers. De kazerne wordt voortdurend bemand door twee vrijwilligers, die bij een brand als eerste uitrukken. Daarna wordt een bluswagen met maximaal zes medewerkers en eventueel een hoogwerker met twee man op pad gestuurd.
Melding
Medewerkers van de brandweer lieten vrijdag al weten dat de procedure volgens hen niet was goed gegaan. Bij de Inspectie Veiligheid en Justitie is daarom melding gedaan.
Dit soort meldingen wordt gebruikt voor een lopend onderzoek van de inspectie naar de flexibele inzet van brandweerpersoneel, maar kan ook aanleiding geven om de gang van zaken in Hellevoetsluis te onderzoeken.
Binnen de nationale brandweer speelt al langer een discussie tussen de leiding en met name de brandweervrijwilligers over verantwoorde brandweerzorg en het dekkingsplan dat daarbij hoort. Een dekkingsplan regelt hoeveel mensen en voertuigen per kazerne beschikbaar zijn.
Feit is dat het aantal mensen dat zich aanmeldt bij de vrijwillige brandweer sterk terugloopt.

Marinehospitaal
Hellevoetsluis had in 2009 de laatste grote brand. Toen brandde het voormalige marinehospitaal aan de Oostkade uit.
De eerste brandweerwagen arriveerde toen twee minuten na de normtijd bij het appartementencomplex.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl