nieuws

Eerste boetes voor rijden in Rotterdamse milieuzone

Op de dag dat het vervuilende cruiseschip Harmony of the Seas in Rotterdam was, hebben de eerste automobilisten een bekeuring op de deurmat gekregen voor het negeren van de milieuzone in de stad.
Sommige bestuurders hebben al laten weten de boetes aan te willen grijpen voor een proefproces. Ze denken dat de regels rond de milieuzone juridisch niet houdbaar zijn.
Ook zijn de tegenstanders verbaasd over de willekeur van de regeling. Sommigen hebben een waarschuwingsbrief gekregen en anderen niet.
Elisabeth Boersma ontving een bekeuring van 99 euro omdat ze op 1 mei, de dag waarop voor het eerst gehandhaafd werd, haar 30 jaar Volkswagenbusje naar de stalling bracht en de milieuzone uit reed. "Ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven en neem bijna altijd de fiets of het ov. Ik vind dat ik onevenredig hard gestraft wordt door deze maatregel. En verder wordt er helemaal niet gekeken naar de vervuiling door de kassen, de haven of de extra vliegtuigen die mogen aanvliegen."
Boersma heeft de bekeuring naar haar advocaat gestuurd, die bezwaar gaat aantekenen.
De milieuzone bestaat sinds januari. Overtreders riskeren sinds 1 mei een boete van 90 euro. Auto's met een zogeheten Datum Eerste Toelating (DET) voor 2001 mogen de stad niet meer in. De DET is de datum waarop een auto voor het eerst op kenteken is gezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl